NavMenu

Srbija otvorila poglavlja 20 i 26 u pregovorima o pristupanju EU

Izvor: Beta/Tanjug Ponedeljak, 27.02.2017. 15:58
Komentari
Podeli
Srbija je danas na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila dva poglavlja - 20 o preduzetništvu i industrijskoj politici i 26 o kulturi i obrazovanju, čime je broj otvorenih poglavlja porastao na osam od 35. Poglavlje 26 je istovremeno i privremeno zatvoreno, saopšteno je na konferenciji za novinare nakon Međuvladine konferencije.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je ovo "dobra vest za Srbiju".

- Nastavljamo evropske integracije, bićemo još efikasniji u budućnosti - navela je ona, dodajući da i "građani mogu da budu zadovoljni jer je Srbija dobro predstavljena kao ozbiljan kandidat".

Zamenik premijera Malte, koja predsedava EU, Luis Grek rekao je da ima napretka i u pripremama za Poglavlje 29 - carinska unija, kao i u poglavljima 6 - pravo privrednih društava i 7 - pravo intelektualne svojine.

Evropski komesar za pregovore o proširenje Johanes Han rekao je da je otvaranje poglavlja "impresivno dostignuće" i dodao da je dobro što je fokus na obrazovanju i preduzetništvu. On je podsetio da Srbija već učestvuje u programima EU u toj oblasti, poput programa Erasmus plus za razmenu studenata i Cosme za finansiranje malih i srednjih preduzeća.

Čadež: Otvorena važna poglavlja za privredu Srbije

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da su poglavlja 20 i 26 veoma značajna za srpsku poslovnu zajednicu i da će rezultati i tok pregovaračkog procesa u Poglavlju 20 trasirati buduću mapu nacionalne privrede.

- Što naše reforme budu uspešnije, strategije, politike i mere koje budemo donosili efikasnije i usklađenije sa standardima i principima razvijenih evropskih ekonomija bićemo, ne samo bliži pozitivnim ocenama Brisela, već će nam okruženje biti podsticajnije za poslovanje i velikih i malih i srednjih preduzeća, za razvoj preduzetništva i inovacija - rekao je Čadež.

On je dodao da će uspešne reforme omogućiti više stranih, ali i domaćih investicija, a lokalna privreda postaće konkurentnija i sposobnija za žestoku utakmicu koja je očekuje na međunarodnom tržištu.

Kako je naglasio, sektor malih i srednjih preduzeća je okosnica ekonomskog rasta EU, o čemu svedoče podaci da je 2015. u EU oko 23 miliona malih i srednjih preduzeća zapošljavalo oko 70% svih radnika i generisalo gotovo tri petine dodate vrednosti u realnom sektoru.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.