Izvor: eKapija | Ponedeljak, 27.02.2017.| 13:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dan italijanskog dizajna i u Beogradu

(Foto: esfera/shutterstock.com)
Okrugli sto "#Individua #Tehnologija #Društvo" otvoriće u Beogradu prvi po redu Dan italijanskog dizajna, koji će se 2. marta održati u 100 gradova sveta. Tokom celog dana 2. marta šoping centar Ušće pretvoriće se u italijanski trg (Piazza Italia) i dati priliku Beograđanima da uživaju u najpoznatijim italijanskim brendovima i dizajnu iz oblasti proizvodnje nameštaja, gastronomije i automobilske industrije, saopštili su organizatori.

U organizaciji Ambasade Italije i Italijanskog instituta za kulturu, okrugli sto će se održati u 18 časova u Mikser Hausu, mestu koje u srpskoj prestonici predstavlja simbol za razvoj novih kreativnih talenata. Ambasador Italije Giuseppe Manzo otvoriće događaj, na kome će učestvovati italijanski arhitekta Nicola di Battista, direktor časopisa Domus, koji će se baviti temom odnosa između individue, mesta stanovanja i društva zajedno sa ostalim govornicima arhitektom Vladimirom Lojanicom, modnom kreatorkom Draganom Ognjenović, industrijskim dizajnerom Markom Lukovićem i arhitektom Zoranom Đukanovićem u ulozi moderatora.

U Ušću će posetioci italijanskog trga od 10-22h moći da se upoznaju sa izuzetnostima italijanskog dizajna. Od 20 časova predviđen je zabavno-muzički program "Volare na tri načina", koji će najaviti ambasador Italije i predstaviti hor Dečjeg kulturnog centra Beograd, pijanistkinju i pevačicu Natašu Račić i sopran Tijanu Đuričić. Inicijativi u Beogradu su se priključili brendovi FCA, Piaggio, Natuzzi, Chicco, Monini, Rio Mare, PensareCasa, IDP – Industria Divani e Poltrone, Atlas.

Prvi Dan italijanskog dizajna je inicijativa Ministarstva spoljnih poslova Italije u saradnji sa Trijenalom u Milanu i Sajmom nameštaja nastala u slavu izuzetnosti italijanskog dizajna u svetu, kao važnog dela italijanske kulture i privrede.

U ovu inicijativu biće uključeno 100 "ambasadora" italijanske kulture (dizajneri, preduzetnici, novinari, kritičari, stručnjaci za komunikacije, profesori...) koji će u 100 gradova širom sveta u okviru 100 manifestacija preneti svoja iskustva, projekte i ideje. Oblast dizajna – jedne od najvažnijih industrija Made in Italy poznate u celom svetu – ostvaruje u Italiji fakturisani prihod od 46,8 mlrd EUR (2,9% nacionalnog BDP) i zapošljava 995 hiljada ljudi u direktnim i indirektnim poslovima.

Inventivnost i originalnost u projektovanju, kvalitet upotrebljenih materijala, brižljiva izrada predmeta, proizvodni proces koji vodi računa o životnoj sredini, o onom ko izrađuje te proizvode kao i onom ko će ih koristiti, zatim vrlo visok nivo grafičkog dizajna pakovanja i reklame jesu one karakteristike koje su italijanski dizajn učinile čuvenim, prestižnim i prepoznatljivim u svetu, navodi se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.