NavMenu

Nevsun počinje pripreme za otvaranje rudnika kod Bora - Kanađani planiraju da rudokop bakra i zlata proradi 2021. godine

Izvor: Novosti Ponedeljak, 27.02.2017. 15:55
Komentari
Podeli
Kanadska kompanija Nevsun započeće do kraja godine pripreme za otvaranje rudnika bakra i zlata u rejonu Čukaru peki, kod Bora, koji se smatra potencijalno najbogatijim nalazištem tih metala na planeti, saznaju Novosti.

- Očekujemo da uskoro okončamo studiju izvodljivosti, nakon čega, u poslednjem kvartalu 2017. godine, krećemo u pripreme za otvaranje rudnika, koji bi se eksploatisao podzemnim putem - kazao je Klif Dejvis, predsednik Nevsuna.

- Naš je plan da brzo razvijemo taj rudokop, koji bi u potpunosti trebalo da postane operativan 2021. godine.

Inače, po preliminarnoj ekonomskoj studiji, rađenoj po metodi poznatoj pod imenom "zrno graška", vrednost ležišta kod Bora procenjuje se na - 7 mlrd USD! U preliminarnoj ekonomskoj studiji se navodi i da se troškovi otvaranja rudnika na potezu Čukaru peki, koje je od Bora udaljeno sedam kilometara, trebalo da iznose do - 500 mil USD. Takođe, nedvosmisleno se navodi da je to ležište, u ovom trenutku, najbogatiji svetski resurs bakra i zlata.

Kao olakšavajuća činjenica, u preliminarnoj ekonomskoj studiji se navodi da bi blizina pogona za preradu rude u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor, kao i nova, najsavremenija topionica izgrađena u krugu tog preduzeća, dodatno uticali na niže cene vađenja i prerade rude iz ležišta Čukaru peki. Navodi se i da bi bi od eksploatacije rudnika država Srbija ubirala 5% neto prihoda takse za korišćenje mineralnih sirovina, kao i dodatnih 15% na ime poreza.


Ipak, po ocenama stručnjaka, malo je firmi koje mogu da "progutaju" tako krupan zalogaj kao što je otvaranje rudnika na potezu Čukaru peki. Međutim, jedna od korporacija koja bi to mogla da uradi je, bez sumnje, Rio Tinto, jedna od najmoćnijih rudarskih korporacija na svetu.

Stoga, ne bi bilo iznenađenje ni da Nevsun upravo tu kompaniju, sa kojom zajedno istražuje još nekoliko lokaliteta u ovom kraju, uvede i u posao otvaranja rudnika na potezu Čukaru peki. Tu su ustanovljeni početni resursi od 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata, a tu je pronađena i najbogatija bušotina na planeti u kojoj je detektovano prisustvo zlata od čak 50,3 grama po toni!

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.