NavMenu

Ne nazire se početak radova na deonici Koridora 11 od Požege do Boljara - Pešterska trasa jeftinija i kraća

Izvor: Novosti Nedelja, 26.02.2017. 14:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Radovi na Koridoru 11 dobro napreduju, pa bi u novembru trebalo da bude kompletirana deonica od Obrenovca do Preljine, a u planu je i početak radova na delu autoputa od Preljine do Požege. Da bi se ovaj autoput spojio sa crnogorskim delom Smokovac-Mateševa, koji se takođe intenzivno gradi, u planu je i izgradnja kraka autoputa od Požege do Boljara na Pešteru.

U Ministarstvu građevinarstva kažu da je od projektne dokumentacije do sada urađena preliminarna studija izvodljivosti s generalnim projektom, ali se još ne nazire datum početka radova, jer nisu obezbeđena sredstva za izgradnju ovog putnog pravca.

- Izabrana varijanta preko Peštera jeftinija je za oko 500 mil EUR, i kraća za oko 40 kilometara - navode u resornom ministarstvu.

- Jedan od razloga zbog kojih je odabrana ova trasa jeste i taj da se očekuje da auto-put ekonomski i na svaki drugi način oživi i ovaj deo Srbije, koji je sada nedovoljno razvijen. Glavni nedostatak ovog pravca je to što nema alternativnih puteva. Saobraćaj bi mogao da se pusti tek po završetku cele trase od 107 kilometara. To znači da bi putarina mogla da se naplaćuje tek po okončanju izgradnje cele deonice.

Mada su se stručnjaci, odnosno Republička reviziona komisija, još 2008. godine odlučili za varijantu "istok", kojom je predviđeno da budući autoput od Požege do Boljara ide preko Ivanjice, podnožjem Golije i sredinom Peštera, pored Duge Poljane, takozvani užički lobi i dalje čini sve da autoput od Požege preusmeri varijantom "zapad", preko Gorobiljskog polja, dolinom Đetinje, pored Sevojna, Čajetine, sela Mačkat i Ljubiš, a da se potom spusti ka Kokinom Brodu i Novoj Varoši, Sjenici i, dalje, do Boljara.

Osim što je jeftinija i kraća, "pešterska varijanta" ima i znatno manje tunela i mostova. Uz činjenicu da će otvoriti prirodne resurse Golije i Peštera i preporoditi najnerazvijeniji deo Srbije, ovo je bio glavni razlog da se Republička reviziona komisija odluči za varijantu "istok". Međutim, i zagovornici "zlatiborske", odnosno "zapadne varijante" imaju jake adute kada od Vlade Srbije traže da promeni odluku. Najčešće naglašavaju da bi autoput prošao kroz razvijenije privredne centre, Sevojno, Užice, Zlatibor i Novu Varoš, da bi bio življi saobraćaj i da bi se uloženi novac brže isplatio.

Užasno teška i skupa deonica

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nedavno je o Koridoru 11 razgovarao s premijerom Crne Gore Duškom Markovićem i kratko je rekao da će trasa od Požege do Boljara biti užasno teška i skupa.

Na nedavnom samitu Kine i 16 evropskih zemalja u Rigi, premijer Vučić i ministarka Zorana Mihajlović sastali su se sa čelnicima kineskih kompanija CCCC i CRBS (izvodi radove u Crnoj Gori), koje su zainteresovane za izgradnju auto-puta od Požege do Boljara. Modaliteti se još razmatraju. Mnogi veruju da će novac, odnosno investitor koji ponudi najbolje uslove, odrediti dan početka radova, a možda i trasu kojom će put proći od Požege do Boljara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.