NavMenu

Hidrosistem Dunav-Tisa-Dunav pogodan za male hidroelektrane - Najveći potencijal na brani kod Novog Bečeja

Izvor: Dnevnik Nedelja, 26.02.2017. 17:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shuttestock.com)Ilustracija
Proizvodnja struje iz obnovljivih izvora energije sve je više prioritet u svetu, pa se tome velika pažnja poklanja i u našoj zemlji. Tako bi u Vojvodini na hidrosistemu Dunav – Tisa – Dunav mogle biti izgrađene male hidrocentrale, a ta ideja nije nova, jer se o tome govorilo i mnogo ranije. Ipak, do sada nijedna ideja nije realizovana, ali bi se to uskoro moglo promeniti jer je Pokrajinska vlada nedavno usvojila informaciju o hidro potencijalima na kanalskoj mreži ovog hidrosistema.

Na osnovu stručne analize - Studija hidroenergetskih parametara hidrosistema DTD i reke Tise, u Javnom vodoprivrednom preduzeću Vode Vojvodine sačinjen je pregled mogućnosti za izgradnju malih hidrocentrala na kanalskoj mreži hidrosistema DTD. Studijom su definisani uslovi značajni za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva za izgradnju malih hidroelektrana i ocenjeno je da takva mogućnost postoji na brani na Tisi kod Novog Bečeja i banatskom delu hidrosistema DTD, dok je za bački deo hidrosistema DTD potrebno uraditi dodatne analize.

Prema rečima pomoćnika direktora za Hidrosistem DTD Stevana Ilinčića, mogućnost da se na hidrosistemu DTD grade male hidroelektrane otvorena je zahvaljujući Zakonu o javno-privatnom partnerstvu, koji je definisao postupak realizacije.

- Nakon urađene analize hidroenergetskih parametara utvrđene su lokacije na kojima su hidroenergetski potencijali najbolji. Pokrajinska Vlada donela je zaključak da se na HS DTD grade male hidroelektrane - kaže Ilinčić.

- HS DTD je sistem koji se sastoji od tri celine i utvrđeno je da je najznačajniji objekat u hidroenergetskom smislu na brani na Tisi, a potom slede lokacije u Kajtasovu, Stajićevu i Tomaševcu, ali su one znatno manjeg kapaciteta.

Kanal DTDKanal DTD
Po njegovim rečima, procenjeno je da bi hidrocentrala na brani na Tisi imala snagu od 11 megavata i godišnju proizvodnju od 50 miliona kilovat časova, potom sledi ustava u Kajtasovu snage 1,3 megavata i procenjenom godišnjom proizvodnjom od 8 miliona kilovata. Lokacije kod ustava u Stajićevu i Tomaševcu znatno su manjih kapaciteta: 880 kilovata i godišnjom proizvodnjom od oko 2.160.000 kilovata, odnosno 280 kilovata i godišnjom proizvodnjom od oko 1.700.000 kilovata.

Ilinčić naglašava da sada predstoji nekoliko koraka koji moraju biti napravljeni kako bi započela realizacija.

- Pre svega, potrebno je uraditi projekat javno-privatnog partnerstva koji bi, između ostalog, dao odgovor o isplativosti malih hidrocentrala na HS DTD, a nakon toga potrebno je i da nadležni daju saglasnost. Potom se raspisuje tender i bira najpovoljniji partner s kojim se potpisuje ugovor. Potencijalnih partnera zainteresovanih za ulaganje u male hidrocentrale ima, ali za sada je sve još na početku i gotovo je izvesno da do kraja 2017. godine ne bi trebalo očekivati da se postupak završi - kaže Ilinčić.

On naglašava i da je potrebno i da Vlada Srbije da saglasnost za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva jer su objekti na HS DTD u vlasništvu države, a Vode Vojvodine njima upravljaju. Po njegovim rečima, na HS DTD ne bi bili građeni novi objekti već bi se koristili postojeći.

- Takođe, uslov da se uopšte krene u realizaciju izgradnje malih hidrocentrala na HS DTD je da se sadašnji vodni režim ne ugrožava i da male hidroelektrane na DTD ni na koji način ne utiču na funkcionisanje sistema - kaže Ilinčić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.