Izvor: eKapija | Petak, 24.02.2017.| 16:38

Osnovci počinju da uče programiranje - Roboti stigli u 81 školu u Srbiji

Sa obuke nastavnika u Sremskoj Mitrovici
Obuke za stručno usavršavanje 116 nastavnika iz 81 škole u Srbiji za korišćenje mBot robota, uz pomoć kojih će njihovi đaci učiti osnove kodiranja i programiranja, održane su od 20. do 23. februara u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Negotinu i Beogradu.

Na radionicama su učestvovali nastavnici iz svih krajeva Srbije koji su svoju školu prijavili za učešće u akciji KODigranje. Ova akcija je deo šireg programa Bitka za znanje, čiji je cilj da programiranje uvede u osnovne škole na način prilagođen deci.

Predavači tokom jednodnevnih kurseva bili su programeri iz Centra za kreativno razmišljanje Kliker, koji su nastavnicima najpre objasnili kako da sklope robota, a zatim im pokazali kako funkcioniše platforma na kojoj se roboti programiraju.

Odmah po završetku predavanja, nastavnicima koji su se dobrovoljno prijavili, a koji su od strane svoje škole ovlašćeni da vode akciju unutar ustanove i da rade programiranje sa učenicima, uručeno je po pet robota kao donacija za školu.

Znanja i veštine koje učenici budu stekli u predstojećem periodu imaće priliku da pokažu i na takmičenju. Liga KODigranja do kraja ove školske godine biće organizovana u tri faze – sredinom aprila, sredinom maja i u junu kada će biti održano veliko finale. Tri najuspešnija učenička tima osvojiće za svoju školu modernu IT opremu koja će doprineti da znanja podignu na još viši nivo.

U narednom periodu u program će biti uključeno još 50 osnovnih škola, kojima će biti donirano ukupno 250 robota, a nastavnici će takođe proći obuku početkom marta.

Za učešće u programu Bitka za znanje, odnosno KODigranju, prijavilo se ukupno 335 škola iz svih krajeva Srbije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.