Izvor: eKapija | Utorak, 29.04.2008.| 12:06

Polarizacija tržišta i nestajanje srednjeg sloja u savremenom poslovanju - zašto nastaju i kako se boriti sa njima?

Kraj XX i početak XXI veka obeležili su brojni novi trendovi u poslovanju. Jedan od tih trendova je i polarizacija tržišta, odnosno trend "nestajanja srednjeg sloja", bilo da se radi o srednjim preduzećima, proizvodima i uslugama prosečnog kvaliteta i prosečne cene, nestajanju srednjeg sloja društva... Koji su uzroci ovih pojava? Prvi bitan uzrok je snižavanje udela cene rada u ceni gotovog proizvoda. Mnogoljudne zemlje, kao što su Kina i Indija, čine to kroz nisku cenu radne snage, dok razvijene industrijske zemlje ovaj efekat postižu automatizacijom proizvodnje. Drugi uzrok, čini mi se mnogo bitniji, je brz razvoj informacionih i komunikacionih tehnologija koje su standardizovale i ubrzale poslovne procese, olakšale proces donošenja kvalitetnih menadžerskih odluka i olakšale uspostavljanje poslovnih kontakata, ma gde se na planeti nalazili poslovni partneri preduzeća.

Kako se tržišta polarizuju? Polarizacija se odvija u dva smera: ponuda robe i usluga namenjenih širokoj potrošnji (masovna proizvodnja) i ponuda robe i usluga namenjenih specifičnim segmentima, tržišnim nišama ili pojedincima (male serije, pojedinačna proizvodnja). U prvom slučaju profit se ostvaruje snižavanjem troškova proizvodnje, dok je u drugom slučaju on posledica razlike u ceni koju su kupci spremni da plate za proizvode koji zadovoljavaju njihove specifične želje i potrebe…

Da bi preduzeće bilo uspešno, ono mora najpre da sazna ko su njegovi kupci. Odnosno: kom tržištu će nuditi robu i usluge, koju cenu je tržište spremno da plati, koji nivo kvaliteta tržište očekuje i šta još treba preduzeće da uradi da bi zadržalo postojeće i pronašlo nove kupce.

Još jedan bitan faktor je konkurencija; preduzeće treba da upozna konkurentske proizvode, kao i proizvode koji mogu modifikovati želje i potrebe kupaca i zauzeti deo tržišta kao suplement proizvoda ili usluga preduzeća. Nove tehnologije skraćuju put koji proizvod prelazi od proizvođača do kupca, tako da budućnost srpskih preduzeća ne leži toliko u masovnoj proizvodnji koliko u zadovoljavanju specifičnih potreba kupaca i razvijanja trajnog prijateljskog odnosa između preduzeća i kupaca- klijenata.

Dobar informacioni sistem i, pre svega, informacioni sistem koji integriše rad svih zaposlenih u preduzeću može doprineti identifikovanju profitabilnih tržišta i kreiranju prave strategije nastupa na njima. On treba da bude okrenut ka unutra, odnosno da pomogne da se utvrde i eliminišu nepotrebni troškovi, kao i spolja- integrisan sa Internetom i drugim novim vidovima komunikacije treba da olakša put roba i usluga ka kupcima, odnosno da usmerava preduzeće ka pravilnoj distribuciji, ciljanoj promociji i ponudi roba ili usluga bolje od konkurencije.

Autor: Slavko Vujnović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.