Izvor: RTS | Petak, 24.02.2017.| 11:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vantelesna oplodnja o trošku države za žene starosti do 42 godine - Nova pravila stupila na snagu

Dobra vest za sve one koji prirodnim putem ne mogu da postanu roditelji. Država je podigla starosnu granicu za žene koje ulaze u proces biomedicinski potpomognute oplodnje sa 40 godina na 42 godine. Pravilnik koji to omogućava je stupio na snagu, tako da svi parovi kojima je neophodna vantelesna oplodnja mogu da se prijave u neku od državnih ili privatnih klinika, u kojima se taj postupak radi o trošku države.

Vest da je država odlučila da podigne starosnu granicu za žene koje ulaze u postupak vantelesne oplodnje, pozdravljaju i lekari, ali i udruženja koja se zalažu da u Srbiji bude više beba.

- Naši dopisi su urodili plodom, ali mi bismo želeli da se nastavi ovako pozitivna atmosfera, da se starosna granica pomera. Ujedno želimo da apelujemo na grad, s obzirom na druge lokalne samouprave, i da Beograd finansira još jednu vantelesnu oplodnju. To bi, naravno, svim parovima značilo - navodi Sandra Jovanović iz Udruženja Šansa za roditeljstvo.

Prof. dr Aleksandar Stefanović iz Republičke komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju potvrđuje da je starosna granica pomerena na 42 godine.

- I zvanično smo dobili odluku o novom pravilniku - o obimu i sadržaju kojim se predviđaju prava iz obaveznog osiguranja, koji je stupio na snagu pre nekoliko dana. Predviđena su tri pokušaja, a starosna granica se pomerila na 42 godine, tako da to su veoma lepe vesti za mnoge parove - objašnjava Stefanović.

Prošle godine, o trošku države omogućeno je 4.616 pokušaja lečenja neplodnosti vantelesnom oplodnjom. U 2.074 slučaja bebe su ili rođene ili su na putu. I za ovu godinu, Fond za zdravstveno osiguranje potpisao je ugovore i sa 11 privatnih ustanova u kojima parovi mogu to da urade o trošku države, a vantelesna oplodnja se obavlja i u pet državnih klinika.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.