Izvor: Startit | Petak, 24.02.2017.| 12:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija uvodi poreze na sve digitalne servise i usluge iz inostranstva

(Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Srbija uvodi poreze na sve digitalne servise i usluge iz inostranstva. Krajem prošle godine doneta je odluka da će se u Srbiji PDV naplaćivati i na digitalne proizvode i usluge koje prodaju strana pravna lica domaćim fizičkim licima (b2c). Ova promena je zapravo usklađena sa zakonodavstvom EU, gde se primenjuje već više od dve godine.

Za ovu vest prvi su saznali domaći gejmeri kada je Steam poslao obaveštenje da će od 1. aprila cene za kupce iz Srbije biti 20% više. Međutim, ista sudbina očekuje i prodavce domena, različitih streaming usluga (Netflix, Amazon Prime, Spotify), Google proizvode, mobilne aplikacije i sve ostalo što kupujete kao privatni korisnici.

Za one koji prodaju digitalne usluge i servise iz Srbije, ovo je dobra vest, jer će im pomoći da budu konkurentniji, s obzirom na to da svakako plaćaju porez.

Međutim, za sve one koji prodaju svoje usluge nama, promena neće previše lako pasti. Osim toga što ne postoji iznos do kog ne važi oporezivanje, nije omogućeno ni onlajn registrovati se za naplatu, te je za strane prodavce neophodno da angažuju poreskog agenta u Srbiji da pripremi i podnese zahteve za povraćaj poreza.

Pažnju treba da obrate i domaći startapi koji su eventualno negde drugde registrovani, jer kazne za nepoštovanje ovog zakona iznose od 10.000 do dva miliona dinara. Takođe, ukoliko ste domaća firma koja kupuje digitalne usluge druge firme iz inostranstva (npr. Facebook ili Google oglašavanje), postoji način da budete oslobođeni poreza na dobit po odbitku.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.