NavMenu

EPS u ekologiju do 2026. godine ulaže milijardu evra - U planu projekti za odsumporavanje, denitrifikaciju i prečišćavanje vode

Izvor: Beta Petak, 24.02.2017. 12:11
Komentari
Podeli
(Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)
Srbija treba da uloži 1 mlrd EUR u zaštitu životne sredine kako bi završila odsumporavanje, denitrifikaciju i prečišćavanje vode, kaže ministar za rudarstvo i energetiku Aleksandar Antić.

On je istakao da EPS neke projekte u zaštiti životne sredine može da uradi sam, ali da očekuje i dalju podršku Evropske komisije u nadi da će je Srbija zaslužiti.

- Uz podršku EK završili smo zamenu filtera na svim većim postrojenjima i započeli denitrifikaciju. Do jeseni ćemo dogovoriti poslove oko postrojenja za odsumporavanje na bloku A Termoelektrane Nikola Tesla - rekao je Antić i istakao da samo postrojenje košta 200 mil EUR.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić izrazio je nadu da će EPS ulaganjem 1 mlrd EUR za narednih devet godina uspeti da modernizuje proizvodne pogone i dovede ih na evropski nivo u zaštiti životne sredine.

Očekivani efekti mera koje će EPS primeniti do 2026. su smanjenje emisije oksida azota za oko 46%, sumpornih oksida za oko 92% i praškastih čestica za oko 84% u odnosu na 2013. godinu.

Od 2000. godine do sada EPS je uložio 200 mil EUR u zaštitu životne sredine, realizovano je 17 ekoloških projekata kojima se postiže viši nivo zaštite vazduha, vode i zemljišta u Srbiji. Od toga je šest projekata implementirano uz podršku EU kao jednog od najvažnijih partnera EPS-a u dostizanju evropskih ekoloških standarda.

EU je kroz predpristupne fondove IPA izdvojila donaciju od 58,85 mil EUR za elektrofiltere, prečišćavanje vode, stalno merenje emisija zagađujućih materija u termoelektranama i bezbedno odlaganje pepela. EPS je do sada ugradio ili rekonstruisao elektrofiltere na 14 termo blokova.

Direktor EK za proširenje Kristijan Danijelson istakao je da je EU od 2000. u energetski sektor Srbije uložila 500 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.