Izvor: eKapija | Četvrtak, 23.02.2017.| 14:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Grad Šabac najavljuje izgradnju agro biznis centra na oko 34 hektara - Do kraja 2017. biće završena nova kvantaška pijaca

(Foto: Adisa/shutterstock.com)
U izgradnju nove kvantaške pijace Grad Šabac će u toku 2017. uložiti oko milion evra, a ta sredstva izdvojena su iz gradskog budžeta. Kako je za eKapiju rekao član Gradskog veća Svetozar Marković, u toku je priprema terena, odnosno izgradnja vodovodne, gasovodne, kanalizacione i elektromreže, za budući kvantaš.

- Kvantaška pijaca sa pripadajućom infrastrukturom, prostiraće se na ukupno 77.000 m2, a radovi bi trebalo bi da budu završeni do kraja 2017. godine - kaže Marković.

Prema njegovim procenama, na novoizgrađenoj kvantaškoj pijaci biće 50 puta više robe nego na postojećoj, koja je sa svojih 200 mesta postala premala. Inače, kako je naglasio, šabački kvantaš jedini je u Srbiji koji je otvoren 24 sata dnevno.

Izvođač radova još nije izabran, a tender će biti raspisan u narednih petnaestak dana, najavio je Marković.

Izmeštanje kvantaške pijace uklapa se u plan da se na obodu grada, nadomak Severozapadne radne zone, napravi agro biznis centar, objašnjava naš sagovornik.

- Plan je da na površini od 34 hektara koncentrišemo sve ono što je potrebno poljoprivrednicima, da se u okviru ovog komleksa nađu prodavnice mehanizacije, alata, hemikalija, veterinarskih proizvoda, stočne hrane itd. - kaže Marković.

On najavljuje i da će u okviru centra poslovati i filijale banaka, osiguravajućih društava, restoran...

U neposrednoj blizini prostora na kom je planirana izgradnja budućeg komleksa, pripremaju se nove investicije u prehrambenom sektoru. Zemljište za otkupno-rashladni centar u Severozapadnoj radnoj zoni otkupila je kompanija Darkom, a investicije u grad na Savi najavila je i nemačka fabrika Carl Kuehne, koja planira da na 13 hektara u toj zoni izgradi pogon za toplu preradu voća i povrća.

Inače, Šapčani pregovaraju sa ukupno desetak stranih i domaćih firmi koje bi ovde imale proizvodne pogone. Očekuje se da bi do kraja godine 1.900 radnika moglo da dobije posao. Severozapadna radna zona Šabac je inače najveći industrijski kompleks u Srbiji (oko 600 ha, od čega je oko 200 ha u režimu slobodne zone). Za ovu godinu, iz gradske kase, u njeno opremanje biće uloženo oko stotinu miliona dinara. Velika preporuka za ulaganje baš na toj lokaciji, jeste i najavljeni dolazak fabrike Yazaki.

Osim Severozapadne radne zone, u Šapcu postoji i Istočna industrijska zona (nekadašnji kompleks Zorke), gde poskuje više od 25 kompanija.

K.S.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.