NavMenu

Užice namerava da obnovi srednjovekovnu tvrđavu - Emir Kusturica pomaže rekonstrukciju starog grada na Đetinji

Izvor: Blic Četvrtak, 23.02.2017. 09:09
Komentari
Podeli
Užice (Foto: Saša Galečić)Užice
U rekonstrukciji Starog grada nad levom obalom Đetinje užička vlast traži pomoć Emira Kusturice, a on je voljan da se angažuje da kameno utvrđenje iz 14. veka zasija u novom svetlu. Do kraja sedmice možda se i načini prvi veći korak u zajedničkom poduhvatu.

Godinama Užice pokušava da ojača onemoćale bedeme sa kojih se neretko obrušavaju kamene gromade, ali se pita Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

- Tokom ove godine Zavod za zaštitu spomenika kulture trebalo bi da krene sa prvom fazom konzervatorskih radova, što je preduslov za svaku dalju razvojnu priču o užičkoj tvrđavi. Nadam se da ćemo s Emirom Kusturicom krenuti u izradu idejnog rešenja, planske osnove i prateće projektne dokumentacije za obnovu Starog grada, ali i celog okruženja - kaže gradonačelnik Tihomir Petković.

Kusturica je čelnicima Užica, sa kojima se sastajao nekoliko puta na ovu temu, izneo svoju viziju kako oživeti utvrđenje - trebalo bi izgraditi i hotel, amfiteatar, slikarske ateljee, lokale, radionice, a na brdu pored, gde je predviđena crkva, podići "novi stari grad". Impresivna je činjenica, kazao je reditelj, što se ispod Starog grada, na suprotnoj obali Đetinje, nalazi druga hidrocentrala u svetu koja je počela da proizvodi po Teslinim principima polifaznih struja.

U izjavi za Blic Kusturica uverava da čini sve da bi pomogao u rekonstrukciji.

- Siguran sam da će akademik arhitekta Branislav Mitrović, pošto Zavod za zaštitu spomenika kulture uradi svoje, napraviti od tvrđave vizuelnu senzaciju i time privući poglede svih putnika namernika na ovo značajno zdanje. Sastaću se u petak s ministrom kulture Vladanom Vukosavljevićem i iskoristiću priliku da porazgovaramo o ovom poduhvatu - kaže za Kusturica.


Prvi pouzdani izvori o užičkoj tvrđavi potiču iz sredine 14. veka, kada je bila u posedu vlastelinske porodice Vojinović, a od 1366. do 1373. pripadala je Nikoli Altomanoviću. Zbog sukoba sa knezom Lazarom, bosanskim kraljem Tvrtkom Kotromanićem i drugim vladarima srpskih zemalja, Altomanović je oslepljen na svojoj tvrđavi.

- Posle Drvengrada i Andrićgrada, Stari grad bi postao treća lokacija svetskog ugleda na samo 75 kilometara. Ako sve bude kako smo planirali i Monika Beluči će šetati starim citadelama. Povećali bismo atraktivnost celog turističkog prostora, a Užice bi dobilo znatne prihode od tranzitnog turizma, pošto glavni put prema Zlatiboru i Crnoj Gori i Bosni vodi upravo preko Užica, magistralom naspram Starog grada - kaže Boban Perišić, direktor Turističke organizacije Užica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.