Izvor: RTS | Četvrtak, 23.02.2017.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Višegodišnji pad prodaje nekretnina nastavljen i u 2016. godini - Potražnja za luksuznim stanovima i dalje raste

(Foto: Bildagentur Zoonar GmbH/shutterstock.com)
Višegodišnji pad prometa stanova i kuća zabeležen je i u protekloj godini. Međutim, u isto vreme je znatno porastao broj plasiranih stambenih kredita i prodaja novih kvalitetnih stanova.

Prema podacima Poreske uprave prošle godine prodato je oko 10% manje stambenih nekretnina nego u 2015. godini i oko 20% manje nego u 2014. godini. Smanjena je prodaja u celoj Srbiji i u Beogradu.

Dok se starije kuće i stanovi u manjim mestima slabo prodaju, nekoliko novih stambenih naselja u prestonici je rasprodato i pre završetka.

- Počeli smo da gradimo naš objekat u januaru 2016. a planirani završetak radova je za 18 meseci, to znači u julu ove godine. Već smo na 80% izgrađenosti, prodali smo 85% objekta već prilikom izgradnje - kaže Nevena Milić, direktorka prodaje projekta Sun City.

Velika je potražnja za kvalitetnim luksuznim stanovima na dobrim lokacijama.

- Pre svega to podrazumeva upotrebu materijala koji su ekološki prihvatljivi, koji nemaju negativne karakteristike, i upotrebu najboljih projektantskih rešenja. Ovo je prvi objekat koji je koristio prednapregnute ploče koje daju konstrukcijske prednosti u izgradnji objekata... Zatim, veća trajnost, manja upotreba, bolje seizmičke karakteristike objekata - objasnio je Miloš Vasiljević, građevinski inženjer Energo grupe.

Za stanogradnju su zainteresovani i strani investitori kojih je oko 20%. Neki čak imaju i veći profit nego što su očekivali.

- Pojedine stanove kupuje možda 1% populacije tako da ne treba gledati prosečnu kupovnu moć ili prosečnu platu od 400 ili 500 EUR za stanove u zgradama koji koštaju i po 2.000 EUR po kvadratu. To ne kupuje neko ko ima 400 EUR platu, kupuje onaj 1% najbogatijih - rekao je Nebojša Nešovanović iz Međunarodne konsultantske kuće Jones Lang LaSalle.

Dodaje da trenutno oni koji grade imaju veći profit od očekivanog zbog toga što prodaju po 20-30% višim cenama nego što su inicijalno kalkulisali.

(Foto: LoloStock/shutterstock.com)
Prošle godine su banke u Srbiji u stambene kredite plasirale 250 mil EUR.

- Možemo da kažemo da je nakon nekoliko godina stagnacije 2016. donela značajno povećanje tržišta stambenih kredita u odnosu na 2015. i 2014. Povećanje i u broju i u iznosu plasiranih kredita iznosi čak 40%, kako na samom tržištu tako i u slučaju naše banke - kaže Darko Popović, član Izvršnog odbora Banke Intese.

Jedan od glavnih razloga za to su, ističe, niske kamatne stope.

- Dosta ljudi koji su do sada držali novac u bankama odlučuje da taj novac uzme iz banaka i kupi nekretnine i da štedi ili investira na taj način - dodaje Popović.

Do sada je kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita osigurano oko 90.000 stambenih kredita vrednih preko 3 mlrd EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.