NavMenu

AIK banka dobila dozvolu ECB da preuzme Gorenjsku banku

Izvor: Tanjug Sreda, 22.02.2017. 17:50
Komentari
Podeli
Evropska centralna banka (ECB) donela je odluku kojom je AIK banci, u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića, odobrila dalje sticanje akcija Gorenjske banke iz Kranja.

Na osnovu ove odluke AIK banka može steći do 100% kapitala i glasačkih prava u Gorenjskoj banci.

Kupovinom akcija Gorenjske banke AIK banka namerava da nastavi sa jačanjem poslovnog uticaja, kao i sa širenjem svog poslovanja i baze klijenata i partnera izvan granica Srbije, odnosno na tržište EU. Aktivnosti AIK banke poput ove ne rezultiraju isključivo širenjem saradnje sa lokalnim i EU tržištem na polju bankarskog poslovanja, već i stvaranjem pretpostavki za proširenje poslovanja na druge oblasti privrede, čime se jača ekonomska konkurentnost čitave regije, saopštila je AIK banka u sredu, 22. februara 2017. godine.

AIK banka je u januaru 2016. godine kupila 13,9% akcija Gorenjske banke, postavši tako drugi najveći vlasnik, posle Sava osiguranja koji drži 37,7% kapitala.

Centralna banka Slovenije naložila je 2016. godine Sava osiguranju da proda svoj udeo u Gorenjskoj, jer "nemaju finansijsku snagu da daju Gorenjskoj podršku koja joj je potrebna". Sava osiguranje je saopštilo krajem januara da su postigli dogovor sa još nekoliko vlasnika Gorenjske da prodaju svoje akcije, koje u zbiru prelaze 50% vlasništva u toj slovenačkoj banci.


AIK banka je prepoznata kao jaka, stabilna i pouzdana finansijska institucija u čitavom regionu, imajući u vidu da joj je Evropsko poslovno veće dodelilo priznanje za najbolju regionalnu instituciju u okviru svojih nagrada International Socrates Award Ceremony.

Prestižni britanski ekonomski magazin International Banker je, u okviru nagrada Banking Awards, AIK banci dodelio 2015. i 2016. godine nagrade za najbolju komercijalnu banku u Srbiji i najbolju banku u pružanju servisa klijentima u Istočnoj Evropi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.