NavMenu

U srpske šume biće uloženo 3,75 mil USD - Počeo četvorogodišnji projekat Vlade Srbije i FAO

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.02.2017. 15:37
Komentari
Podeli
(Foto: Sunny Forest/shutterstock.com)
Prva faza projekta Vlade Srbije vrednog 3,75 mil USD, koji je usmeren ka dugoročnom poboljšanju stanja šuma i održivosti šumskih ekosistema u Srbiji, počela je u sredu, 22. februara 2017. godine. Projekat finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine (GEF), a sprovodi Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i trajaće četiri godine.

Kako se navodi u saopštenju FAO, ministar za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Srbije, Branislav Nedimović, otvorio je konferenciju na kojoj su eksperti iz oblasti biodiverziteta, šumskog inventara i planiranja gazdovanja šumama, koji su učestvovali u razvijanju ideje projekta, predstavili osnovni koncept i očekivane rezultate.

Pomoćnik generalnog direktora i regionalni predstavnik FAO za Evropu i centralnu Aziju, Vladimir Rahmanjin, istakao je da je osnovna zamisao projekta prilično ambiciozna i da će se projekat baviti ne samo tehničkim pitanjima, već i uticajem na promene starih praksi u planiranju i proizvodnji. On je rekao da projekat treba da se suoči sa trenutnim i budućim izazovima koje su se pojavili pod uticajem klimatskih promena i koji utiču na očuvanje biodiverziteta.

- Počinje veoma važan projekat Vlade Srbije koji će se, pored proučavanja i analiziranja stanja šuma u Srbiji, baviti i donošenjem konkretnih mera za njihovo unapređenje na dugoročnoj osnovi - rekao je Rahmanjin i dodao da očekuje da će ovaj projekat biti od velike koristi za građane Srbije.


Vršilac dužnosti direktora Uprave za šume Saša Stamatović naglasio je da je cilj projekta da pomogne unapređenju sistema gazdovanja šumama u Srbiji.

Zvanične srpske institucije su zajedno sa FAO učestvovale u fazi pripreme projekta, a planirano je da šumski fond Republike Srbije do 2020. godine bude transformisan u sistem alata za procenu i nadgledanje stanja šuma, čime će se omogućiti rešavanje pitanja i zadovoljavanje sve većih potreba u šumarstvu.

U okviru projekta planirana su predavanja i obuke za zaposlene u institucijama koje gazduju šumama, ostale državne institucije, ali i za korisnike šuma.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.