NavMenu

Noć muzeja pod sloganom "Otvori oči u noći" 20. maja 2017.

Izvor: eKapija Sreda, 22.02.2017. 10:37
Komentari
Podeli
Noć muzejaNoć muzeja
Umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja najavljuje da će ovogodišnja manifestacija u Srbiji, biti održana u subotu 20. maja. Najposećenija manifestacija u oblasti kulture, pod sloganom "Otvori oči u noći", ove godine održava se četrnaesti put.

Programski savet 14. Noći muzeja čine arhitekta i akademik Branislav Mitrović, reditelj Nebojša Bradić, istoričarka dr Radina Vučetić, vajar prof. Mrđan Bajić i grafički dizajner Borut Vild. Upravo programski savet je osmislio temu ovogodišnje manifestacije: velike i male revolucije, one koje su uticale na umetnost ali pre svega na živote ljudi.

- Programska tema 14. Noći muzeja ima za cilj da podstakne sećanje na revolucije prošlog veka, kao i da podstakne pojedinca da ih se seti u kontekstu novog doba. Ruski umetnički eksperiment, pojava novih pravaca koji će trajno promeniti muziku, film, modu, likovnu i primenjenu umetnost, književnost, pozorište... Uz male revolucije naših svakodnevnih života, zauvek su nas promenile - izjavila je osnivač i direktorka Noći muzeja Ana Petrović.

Male ili velike revolucije, takozvane važne ili one koje su na prvi pogled manje važne, često su kod savremenika budile strah, nezavisno od toga da li se menjalo društveno uređenje, dužina suknje ili muzički pravac. Ivo Andrić je o našim strahovima od promena rekao: "Toliko je bilo u životu stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo. Trebalo je živeti". Na isto nas podseća i jedan drugi, savremeniji nobelovac, Bob Dilan, kada kaže - Ništa nije stabilnije od promene (There is nothing so stable as change).


Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. U Evropskoj Noći muzeja prošle godine, učestvovalo je više od 3.000 muzeja u 30 država.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.