Izvor: Tanjug | Sreda, 22.02.2017.| 08:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija očekuje milijardu evra izvoza namenske industrije narednih godina - U 2016. uloženo 46 mil EUR

(Foto: vs.rs)
Država je tokom 2016. godine u namensku industriju uložila 46 mil EUR i očekuje se da bi, zahvaljujući tome, izvoz u narednih pet do šest godina mogao da premaši iznos od 1 mlrd EUR, izjavio je ministar odbrane Zoran Đorđević.

U planu Ministarstva odbrane za naredne dve godine, dodao je ministar, jeste opremanje ratnog vazduhoplovstva i protivvazuhoplovne opreme, kao i vojske, novim artiljerijskim oružjem i oruđem. U planu je, kako je naveo, i opremanje 1.500 vojnika najsavremenijom opremom.

- Prošle godine uložili smo 46 mil EUR u našu namensku industriju. Uradili smo analizu na koji način se to ulaganje u našu namensku reflektuje na našu ekonomiju. Došli smo do saznanja da veliki potencijal leži u tome da ubuduće nastavimo s tim i da će to biti zamajac za kompletnu sprsku ekonomiju - rekao je Đorđević.

Ministar je kao primer naveo da je 2012. godine izvoz iznosio 153 mil USD, 2016. godine 483 mil USD i izrazio očekivanje da će ovu godinu Srbija zaključiti sa izvozom od 510 mil USD.

- Kao ministar mogu da govorim o tome šta nam je plan za naredne dve godine, a to je opremanje Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, kao i Vojske novim artiljerijskim oružjem i oruđem, uglavnom domaće proizvodnje - rekao je Đorđević.

Tu su "nora", "lazar", "morava", a imamo i nova sredstva koja treba da prođu proceduru u Tehničkom opitnom centru, kazao je on.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.