Izvor: Tanjug | Utorak, 21.02.2017.| 13:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro izmeštanje prevoza opasnih namirnica iz centra Beograda - Vozovi će teret prenositi rekonstruisanom prugom preko Vojvodine

(Foto: Evlakhov Valeriy/shutterstock.com)
Uskoro će biti izmešten prevoz opasnih tereta ispod Kalemegdana, rekao je gradski arhitekta Milutin Folić i dodao da se već radi zajedno sa srpskim železnicama da teretni vozovi idu rekonstruisanom prugom preko Vojvodine i da se vežu za Koridor 10.

Na pitanje kada može da se očekuje rešavanje tog problema pošto se opasni tereti prevoze tim delom grada, Folić je rekao da to nije samo problem za projekat Beograd na vodi, već i za ceo grad.

- Naopasniji tereti iz Azotare, NIS-a i slično, prolaze kroz centar grada - rekao je Folić.

Prema projektu Beograd čvora, koji je usvojen još sedamdesetih godina, ta pruga treba da se izmesti, a grad da se spusti na reke, naveo je on.

- Po generalnom planu, koji je usvojen prošle godine, to više nije pruga, već linijski park po uzoru na High Line u Njujorku, koji će povezati grad sa obalama i potpuno promeniti izgled Beograda - rekao je Folić.

Prema njegovim rečima, obaveza grada je da ukloni tu prugu. On je dodao i da se nada da će gradska vlast posle više od 40 godina uspeti da ukloni prugu odatle.

Gradski arhitekta je rekao da tunelima u Beogradu ide skoro sav putnički i teretni saobraćaj i da jedino oko Kalemegdana idu otrovne materije, pošto ne smeju da uđu u tunel.

- Zato je zajedno sa Železnicama Grada Beograd napravio plan, koji predviđa dve mogućnosti - da se rekonstruše pruga koja ide preko Vojvodine, pa dalje da se vezuje na Koridor 10. Druga opcija je da se završi obilaznica oko Beograda, koja će preći preko Dunava Bubanj potok - Vinča - Pančevo. To smo još 2015. usvojili kroz Plan detaljne regulacije, urađen je generalni projekat i tu je najveći problem finsisiranje, jer košta skoro 500 mil EUR - rekao je Folić.

Folić dodaje da je "za te pare možda bolje uraditi prvu liniju metroa u Beogradu, nego raditi zbog 10 ili 20 vozova dnevno toliko veliki projekat. Za to vreme kompozicije će ići malo dužim putem preko Vojvodine i vezaće se za Koridor 10".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.