NavMenu

NLB banka nagrađuje najbolje organske proizvođače hrane - Rok za prijave 21. april, ukupan fond 1,5 miliona dinara

Izvor: eKapija Utorak, 21.02.2017. 15:48
Komentari
Podeli
NLB banka raspisala je danas (21. februara 2017. godine) konkurs za najbolje projekte iz oblasti proizvodnje i prerade organske hrane - NLB Organic. Rok za prijave je 21. april, a pravo učešća imaju svi individualni poljoprivredni proizvođači sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom, sertifikovani ili u procesu sertifikacije za organsku proizvodnju. Učešće je omogućeno i proizvođačima koji imaju grupni sertifikat i ugovor sa organizatorom proizvodnje.

Biće dodeljene tri nagrade za najbolje projekte u ukupnoj vrednosti od 1,5 miliona dinara. Prvoplasirani dobija milion dinara, dok će drugom i trećem projektu pripasti iznosi od 300.000 i 200.000 dinara.

Predsednik Izvršnog odbora NLB banke Branko Greganović rekao je da je u Sloveniji trenutno 9% zemljišta pod organskom proizvodnjom, ali da im je cilj da dođu do 20%. Srbija je, kako kaže, takođe dosta uradila u tom segmentu i prošle godine ostvarila oko 20 mil EUR izvoza.

- Organska proizvodnja s jedne strane predstavlja veliki potencijal za ekonomiju Srbije, a sa druge je važno istaći da se radi o održivoj proizvodnji koja doprinosi zdravlju ljudi i očuvanju životne sredine. U svetu je sve traženija, a prema podacima Centra za istraživanje organske proizvodnje iz oko 180 zemalja uključenih u praćenje, sa 11 miliona hektara, koliko je pod organskom proizvodnjom bilo 1999. godine, u 2015. je ta površina dostigla više od 50 miliona hektara. U istom periodu, broj organskih proizvođača je sa 200.000 uvećan na oko 2,4 miliona, a tržište organske proizvodnje dostiglo je vrednost od 81,2 mlrd USD - rekao je Greganović.

Predsednica stručne komisije prof. dr Snežana Oljača zahvalila se NLB banci na podršci organskim proizvođačima koji su, zahvaljujući nagradama, realizovali projekte koji su značajno doprineli razvoju njihove proizvodnje i napretku porodičnog posla.

- Ove godine poseban akcenat želimo da stavimo na male proizvođače koji su sertifikovani u okviru grupnih sertifikata i imaju ugovor sa nekim od organizatora proizvodnje jer verujemo da je njima podrška više nego potrebna. U Srbiji ima oko 2.000 registrovanih organskih proizvođača, od kojih većinu čine kooperanti - naglasilja je Oljača.


Ona je dodala da je prošle sedmice bila na vodećem svetskom sajmu organske proizvodnje BIOFACH u Nirnbergu, gde je rečeno da je u 2015. godini najveći rast u organskoj proizvodnji Evrope ostvarila BiH (64%), dok je Srbija zauzela drugo mesto (62%).

Podsetimo, NLB Organic se organizuje od 2012. godine i do sad je na njemu ukupno učestvovalo 226 projekata. Prošle godine prvu nagradu je osvojio Zoran Ristanović iz Prijevora kod Čačka za projekat eko-kuće.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.