NavMenu

EU ispituje kineski projekat izgradnje pruge Beograd-Budimpešta - Da li je ispoštovan evropski zakon o nabavkama?

Izvor: Beta Utorak, 21.02.2017. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Evropska unija ispituje plan izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte, u okviru kineskog železničkog projekta "Jedan pojas, jedan put", zbog mogućeg nepoštovanja evropskih propisa, piše Financial Times (FT).

Evropski zvaničnici izjavili su za taj list da se ispituje finansijska održivost 2,89 mlrd USD vredne pruge i da li se time krše zakoni EU prema kojima za velike saobraćajne projekte moraju da budu raspisani javni tenderi.

- Službe komisije procenjuju usklađenost projekta sa zakonima EU. U toku je dijalog sa nacionalnim vlastima - izjavila je portparolka Evropske komisije.

Brza pruga duga 350 kilometara, koja bi povezala glavne gradove Srbije i Mađarske, predviđena je projektom kineskog predsednika vrednim 900 mlrd USD, čiji je cilj izgradnja infrastrukture i povezivanje Kine sa Evropom, Bliskim istokom i Afrikom.

Istraga Evropske komisije više je usmerena na Mađarsku, pošto kao članica EU mora strogo da se pridržava evropskih zakona o nabavkama, dok za Srbiju, kao kandidata za članstvo, važe blaža pravila, navodi FT. Nepoštovanje evropskih zakona o tenderu može biti kažnjeno novčanim kaznama i nalogom da se sprovedu procedure kojima bi se poništile povrede propisa.

- Ako se ispostavi da su Mađari dodelili ugovor o javnim radovima određene veličine bez tendera, onda će naravno prekršiti zakone EU - izjavio je visoko evropski zvaničnik.

Za mađarski deo železnice do sada nije objavljen nikakav ugovor, ali sporazum Mađarske i Kine od prošle godine predviđa da kompanije koje odrede dve vlade treba da "sarađuju u razvoju" projekta.

Mađarska vlada je u petak saopštila da je potpisala sporazume sa Kinom, uključujući aneks u kojem se objašnjava na koji način je projekat usaglašen sa zakonima EU, posle konsultacija s Briselom. Državni kineski mediji su pisali da je ugovor o izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta potpisan tokom samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Letoniji prošlog novembra.

Brza pruga, kojom bi vreme putovanja između srpske i mađarske prestonice bio skraćen sa osam na tri sata, ima veliki značaj i zato što je deo ekspresne linije kopno-more koja bi povezala Kinu s grčkom lukom Pirej koju su Kinezi kupili. Peking se o izgradnji te linije dogovorio sa Mađarskom, Srbijom i Makedonijom 2014. godine.

Početak radova u maju

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila je danas (21. februar 2017. godine) da će radovi na modernizaciji pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju početi u maju.

Na pitanje novinara da li očekuje usporavanje realizacije tog projekta zato što EU ispituje plan izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte, zbog mogućeg nepoštovanja evropskih propisa, Mihajlović je kazala da je Srbija sa svoje strane ispunila sve obaveze, a čak i više od toga.

Ona je dodala da je reč o Mađarskoj, ali da veruje da će eventualni problem oko evropskih procedura i tendera biti rešen.
- Sa EK i komesarskom za saobraćaj Violetom Bulc smo u stalnoj komunuikaciji i razgovramo šta Srbija radi. Ovo je upravo pitanje članica EU i njihovog odnosa sa Mađarskom i da li oni poštuju evropski zakon o javnim nabavkama. Ono što ja znam je da je Mađarska pripremila način kako će to realizovati kroz zajedničko preduzeće koje prave i to će predstaviti EU, na koji način će ispoštovati procedure koje se od njih traže - navela je Mihajlović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.