NavMenu

Subotica želi centar PKS za elektro-metalski kompleks, špediciju ili međugraničnu saradnju

Izvor: subotica.com Ponedeljak, 20.02.2017. 09:56
Komentari
Podeli
(Foto: Suzana Obradović)
U okviru reforme komorskog sistema, Regionalna privredna komora Subotica bi mogla da postane centar za elektro-metalski kompleks, špediciju ili pograničnu saradnju na nivou Srbije.

Novim Zakonom o komorskom sistemu, koji je stupio na snagu 1. januara, prema rečima v.d. direktora Regionalne privredne komore Subotica-PKS Slobodana Vojinovića poboljšani su uslovi poslovanja, kao i položaj privrednika, dok je Privrednoj komori Srbije vraćena nekadašnja uloga.

- Vlada i ministarstva su preuzela obavezu da ne mogu doneti odluku, nacrt zakona, odredbe vezane za carine, akcize, porez bez mišljenja Privredne komore Srbije. Isti takav odnos važi i za lokalne samouprave i regionalne privredne komore - kaže Slobodan Vojinović.

- Kako je sada Regionalna privredna komora Subotica deo jedinstvenog komorskog sistema, nekih ovlašćenja se odrekla dok je sa druge strane nešto dobila. Sva javna ovlašćenja, rasprave i edukacije se sada odvijaju u regionalnim privrednim komorama, te smo bliže onome što se odvija u privredi i možemo to da kanališemo prema PKS. Privreda je sada zaista zaštićena preko Privredne komore Srbije - navodi on.

Vojinović kaže i da su planirane izmene i u načinu organizovanja.

- Kako bi se sprovela svojevrsna decentralizacija, pojedini centri za celu Srbiju će biti u regionalnim privrednim komorama. U sklopu toga, Regionlna privredna komora delegirala se za tri centra, za elektro-metalni kompleks, za špediciju ili transport i za međugraničnu ili pograničnu saradnju - navodi on.

- U našem regionu, mnogo je jakih firmi iz elektro-metalnog kompleksa poput Severa, Siemensa, Elektroremonta, Livnica pa zaista imamo osnov da taj centar bude u Subotici. U našoj regiji isto tako postoji čak oko 150 firmi koje se bave špedicijom i oko dvadesetak jakih iz oblasti sobraćaja i transporta, pa je jasno da imamo osnova i za taj drugi centar, a posebno što su u našoj blizini dva prelaza. Posebno imamo osnova za međugraničnu saradnju, jer smo prvi koji su to započeli sa kolegama iz Mađarske - kaže Vojinović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.