NavMenu

Brodogradilište u Apatinu spremno da pravi ledolomce - Izgradnja u Srbiji jeftinija od narudžbine u inostranstvu

Izvor: Radio 021 Subota, 18.02.2017. 14:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nightman1965/shutterstock.com)Ilustracija
Ledolomac Greben, koji je ove godine jedini bio u funkciji, izgrađen je u Apatinu 1966. godine. Apatinsko brodogradilište i danas ima opremu i infrastrukturu, poput sinhrolifta za spuštanje i podizanje prekookeanskih brodova, za izgradnju ledolomaca koje je država najavila, tvrdi Mladen Manojlović, inženjer i direktor brodogradilišta, koje je sada na tenderu za prodaju. Nedostaje jedino stručna radna snaga poput montera, bravara, cevara, varioca, inženjera.

- Za dolazak radne snage, pre svega majstora zanatlija, trebalo bi obezbediti plate od oko 500 EUR, jer su oni u razvijenim zemljama dobro plaćeni - kaže Manojlović, dodajući da bi izgradnja ledolomaca u zemlji manje koštala nego narudžbom u inostranstvu, pre svega zbog radne snage, gde se brodograditelji plaćaju iznad proseka.

Priča o ledolomcima već je utihnula, ali ljudi iz brodograditeljske branše sećaju se da se 2012. godine, kada je zima bila jaka kao ova, a led okovao reke, naveliko planiralo kao najjeftinija varijanta da se poprave dva preostala srpska ledolomca Čakor i Vučevo. Kako su oni u privatnom vlasništvu dobrano ruinirani, izgradnja novih multifunkcionalnih plovila možda bi bila za državu jeftinija varijanta.

Danas bi, smatraju poznavaoci tržišta brodogradnje, za 6,5 do 7 mil EUR, u Srbiji mogao da se izgradi novi multifunkcionalni brod specijalnih namena, što je daleko manje novca nego da se to radi u inostranstvu.

- Za izgradnju ledolomaca bilo koja cena u zemljama EU bila bi veća od srpske. Gradnja bi se isplatila jer sada Srbija i Hrvatska plaćaju održavanje mađarskih ledolomaca po 25%, dok samo drugu polovinu pokriva Mađarska - navodi Manojlović.

Apatinci još podsećaju da je, ne tako davno, u reprezentativni vojni objekat, brod Kozaru, država uložila 5 mil EUR, a ovo plovilo, reparirano u apatinskom brodogradilištu, se danas ističe kao najreprezentativnije u zemlji.

U sadašnjem apatinskom brodgradilištu uglavnom se rade remonti u zakup pod registracijom stranih firmi. Banka iz Bugarske na koju je Brodgradilište prepisala Vojvođanska banka (obe banke su u grčkom vlasništvu), raspisala je tender za brodaju brodogradilišta Apatin. Tender je otvoren do 16. marta.

Apatin je bio poznat brodograditeljski grad još pre Drugog svetskog rata. Tradicija se nastavila i kasnije kada su se u Mašinsko-tehničkoj školi uz rad obrazovali šegrti koji su brzo postojali majstori.

- U vreme izgradnje Grebena tu je radilo oko 600 ljudi, a plate su bile najviše u gradu, čak veće od pivarskih - kaže jedan od majstora koji još kao šegrt pamti ta vremena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.