NavMenu

Sajmom u Madridu zvanično počela Međunarodna godina održivog turizma za razvoj

Izvor: eKapija Petak, 17.02.2017. 14:44
Komentari
Podeli
(Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Ujedinjene nacije su u Madridu, u okviru španskog Međunarodnog sajma turizma (FITUR 2017), svečano proglasile 2017. Međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj, navodi se u poslednjem biltenu Turističke organizacije Srbije (TOS).

Po rečima Antonia Guterresa, generalnog sekretara UN, svakog dana više od 3 miliona turista prelazi međunarodne granice, dok svake godine skoro 1,2 milijarde ljudi putuje u inostranstvo.

- Turizam je postao stub ekonomije, pasoš za prosperitet, kao i šansa za poboljšanje miliona života. Svet može i mora da iskoristiti moć turizma - kazao je Guterres.

Taleb Rifai, generalni sekretar Svetske turističke organizacije (UNWTO), kazao je da Međunarodna godina održivog turizma za razvoj predstavlja jedinstvenu priliku da se podigne svest o doprinosu održivog turizma u razvoju između javnog i privatnog sektora, da se mobilišu sve zainteresovane strane da rade zajedno u uspostavljanju turizma kao katalizatora pozitivnih promena.

Svečanosti u Madridu prisustvovala je i Renata Pindžo, pomoćnik ministra za turizam Republike Srbije, i tom prilikom sa zvaničnicima UNWTO razgovarala o saradnji i potencijalnim projektima u okviru razvojnog partnerstva 2016-2020 Vlade Republike Srbije i Tima Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNDAF 2016-2020), kao i o konferenciji koju će Republika Srbija organizovati u saradnji sa UNWTO u junu 2017. godine, na temu održivog turizma u regionu Dunava.

- Uspešna saradnja Republike Srbije sa Svetskom turističkom organizacijom, kao i zavidan ugled koji naša zemlja ima kao članica, potvrđuje i drugi uzastopni mandat (za period 2013-2017. godine) u Izvršnom savetu ove svetske organizacije - kazala je Pindžo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.