NavMenu

Srbijagas krajem februara odlučuje o poskupljenju gasa za domaćinstava

Izvor: Novosti Petak, 17.02.2017. 10:28
Komentari
Podeli
(Foto: sabath/shutterstock.com)
JP Srbijagas i zvanično je potvrdilo pisanje Novosti o poskupljenju prirodnog gasa za snadbevače. U saopštenju, koje je izdalo ovo javno preduzeće, obaveštava se javnost da trgovcima gasa ovaj energent od prošlog meseca košta više, a kompanija se pravda metodologijom obračuna, koja je unapred određena. Kada su krajnji potrošači u pitanju, odnosno domaćinstva, do kraja februara 2017. znaće se da li će se ovo poskupljenje preliti i na njihove račune za "plavi energent".

Iako je prvi čovek Srbijagasa Dušan Bajatović početkom januara tvrdio da gas neće poskupeti, nekoliko nedelja posle poslao je fakture svojim dobavljačima za skoro 11% većim cenama. Novosti su prošle nedelje pisale o tome, da bi dva dana posle toga JP Srbijagas objavila i zvanično saopštenje upućeno javnim snabdevačima.

- U fakturama za januar 2017. godine javni snabdevači obavešteni su da je varijabilni deo cene za prvi kvartal ove godine 162,38 USD za 1.000 kubika. Fiksna dodata vrednost, počev od 1. aprila 2015. godine, iznosi 104,50 USD za 1.000 kubika, dok je zvanični srednji kurs početkom februara iznosio 115,0582 dinara za dolar. Uzimajući u obzir sve te ulazne parametre, prodajna cena za januar ove godine iznosi 30,71 dinar po kubiku, što je i fakturisano svim javnim snabdevačima - navodi se u saopštenju Srbijagasa.

Iz saopštenja se vidi da je varijabilni deo povećan sa 140,77 na 162,38 USD za 1.000 kubika.

Agencija za energetiku će utvrditi da li će razliku u ceni morati da pretrpe trgovci ili će se ona direktno odraziti na svakog potrošača koji u kući koristi gas.

- Sada je sve na Agenciji za energetiku, da odluči da li će da promeni plansku cenu i tako direktno poveća cenu za građane - kaže Milan Gavran, predsednik Udruženja snabdevača prirodnog gasa.

- Mi već trpimo jer nam je Srbijagas povećao fakturu od januara. Ako Agencija ne odobri poskupljenje, bićemo trajno na gubitku - dodaje Gavran.

Povećanje cene Srbijagas pravda unapred predviđenom računicom.

- Javnim snabdevačima su poznate metodologija i način obračuna cene prirodnog gasa - dodaju iz gasnog javnog preduzeća.

- U skladu sa tim, cena po kojoj JP Srbijagas snabdeva javne snabdevače sastoji se od promenljive cene za 1.000 kubika vezane za kvartalno kretanje cena derivata nafte na berzi i fiksne dodate vrednosti, koja sadrži sve opravdane troškove poslovanja, a ista, takođe, zavisi i od zvaničnog srednjeg kursa dolara koji utvrđuje Narodna banka Srbije - dodaje se u saopštenju.

Rešenjem Vlade Republike Srbije o određivanju snabdevača koji će gas isporučivati trgovcima, koji ga nakon toga prodaju domaćinstvima, Srbijagasu je ovo pravo produženo. Tako će ovo javno preduzeće biti snabdevač do 1. januara 2018. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.