Izvor: Novosti | Petak, 25.04.2008.| 09:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Sofiji održan prvi bugarsko-srpski ekonomski forum

Obim robne razmene između Bugarske i Srbije porastao je prošle godine na 800 mil EUR, a može se očekivati da uskoro premaši i milijardu - rekao je juče (24. april 2008. godine)na otvaranju prvog bugarsko-srpskog ekonomskog foruma u Sofiji, Georgi Prvanov, predsednik Bugarske.

- Bugarski biznismeni su u Srbiji uložili oko 100 mil EUR i taj se trend nastavlja. Zabeležena su i prva srpska ulaganja u Bugarskoj.

Prema rečima Prvanova, treba da se radi na zajedničkim investicijama, posebno u pograničnom delu dveju zemalja.

- O tome sam u više navrata razgovarao sa predsednikom Borisom Tadićem i mislim da smo postigli punu saglasnost - rekao je Prvanov.

Bugarski predsednik je istakao da prioriteti u ekonomskoj saradnji moraju biti izgradnja infrastrukturnih objekata, posebno "Koridora 10", odnosno autoput od Niša do Sofije, kao i projekti u energetici i u pograničnim opštinama.

Prvanov je, takođe, obećao da će Bugarska u narednim mesecima učiniti još više za olakšavanje viznog režima, koji je trenutno usporio kretanje ljudi između Bugarske i Srbije. O tome najbolje govori podatak da je tokom prošle godine broj srpskih turista, koji su posetili Bugarsku, smanjen za čak 73%.

Dejan Hinić, koji u Bugarskoj zamenjuje našeg ambasadora, naglasio je da se saradnja na ekonomskom polju između dve zemlje mora nastaviti. Hinić je pozvao bugarske investitore da nastave da ulažu u programe u Srbiji i naglasio da ta saradnja ide u dva smera.

- Primer kompanije "Delta", koja je nedavno kupila trgovački lanac "Piccadilly" za oko 70 mil EUR, samo je početak ulaganja srpskog biznisa u Bugarskoj - rekao je Hinić.


U ovom forumu u Sofiji učestvovali su najveći bugarski investitori u Srbiji, predstavnici lokalnih vlasti iz dve zemlje, kao i niz srpskih privrednika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.