Izvor: RTRS | Utorak, 14.02.2017.| 11:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

DODIK: Republika Srpska je za trasu autoputa od Zvornika do Višegrada

Milorad Dodik (Foto: predsjednikrs.net)
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u nedelju (12. februara 2017. godine) da je Srpska za izgradnju autoputa koji bi pokrio teritoriju značajnu za Republiku na jedinstvenoj trasi od Zvornika preko Milića, Vlasenice, Han Pijeska, Sokoca, pa dalje prema Rogatici i Višegradu, kao i Palama.

On je istakao da će stav Republike Srpske biti da se ta trasa tretira kao jedinstvena.

- Za nas nije prioritet izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo. Nama je prioritet izgradnja autoputa koji bi nesumnjivo pokrio teritoriju Republike Srpske najznačajniju za nju, što treba shvatiti u smislu najpovoljnije i najbolje trase - rekao je Dodik.

On je naveo da će o detaljima trase odlučivati nadležne institucije.

- Što se mene lično tiče, i institucija Republike Srpske, za nas je ova trasa jedinstvena i ne može da bude podeljena i segmentirana, imajući u vidu da postoje razne inicijative. Nije nam potrebna polarizacija, nego jedinstvena trasa iza koje će stati Republika Srpska - rekao je Dodik.

On je podsetio da izgradnja autoputeva predstavlja jedno od važnih strateških orijentacija RS, koja je pre nekoliko godina koncipirala pristup koji se zove mreža autoputeva Republike Srpske. Oni obuhvataju ono što bi trebalo da bude izgrađeno i na području Drine, Podrinja i Romanije.

Dodik je, nakon inicijative da se izgradi autoput od Beograda do Sarajeva, rekao da to apsolutno razume i da je potrebno da ljudi imaju takve inicijative.

Srbija i BiH su se nedavno saglasile da se gradi autoput Beograd-Sarajevo. Nakon sastanka ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović i ministra komunikacija i transporta BiH Ismira Јuske istaknuto je kako se očekuje da u februaru bude poznata preliminarna trasa ovog autoputa na teritoriji BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.