NavMenu

PKS i Univerzitet u Beogradu potpisali sporazum o saradnji - Čvršća veza nauke i privrede

Izvor: eKapija Ponedeljak, 13.02.2017. 19:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)Ilustracija
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladimir Bumbaširević, potpisali su Protokol o dugoročnoj saradnji sa ciljem uspostavljanja čvršćih veza između akademske i poslovne zajednice, jačanja mehanizama za primenu znanja i tehnologija u procesu privređivanja i rasta konkurentnosti privrede, navedeno je na sajtu PKS-a.

- Sve više preduzeća u Srbiji proizvodi inovativne proizvode i potrebna im je saradnja sa akademskom zajednicom i naučnim institutima. Privreda od nauke očekuje da sazna šta je čeka u budućnosti i da se akademska zajednica sve više usmerava ka pronalaženju rešenja za konkretne privredne probleme, rekao je Marko Čadež i dodao da Univerzitet, sa druge strane, od privrede očekuje informacije koje će ga usmeravati ka programima i tehnikama edukacije, u skladu sa potrebama kompanija.

Čadež je rekao da u Srbiji nije dovoljno iskorišćen potencijal naučno-tehnoloških instituta, iako ima uspešnih pojedinačnih primera saradnje kompanija sa akademskom zajednicom.

- Na nama je da unapredimo komunikaciju između nauke i privrede, da nauku i istraživanje stavimo u funkciju privrednog i tehnološkog razvoja - kazao je Čadež i podsetio da domaći naučni instituti svega četvrtinu prihoda ostvaruju na tržištu, dok je prosek u EU oko 60%.

Vladimir Bumbaširević naglasio je da se protokolom formalizuje saradnja PKS i Beogradskog univerziteta, radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva, efikasnijeg transfera znanja i primene rezultata naučnog istraživanja u privredi. Rektor Bumbaširević je ukazao da je Univerzitet u Beogradu i najveća naučno istraživačka organizacija koja prihvata principe jedinstva nastave i istraživanja, a da se skoro 4.000 naučnih radova objavljuje u prestižnim međunarodnim časopisima.

Saradnja PKS i Univerziteta u Beogradu, kako je predviđeno Protokolom, sprovodiće se kroz prepoznavanje potencijala rezultata naučnoistraživačkog rada, komercijalizaciju i realizaciju transfera znanja i tehnologija, konsalting pri zaštiti prava intelektualne svojine, povezivanje relevantnih subjekata u uspostavljanju saradnje nauke i privrede, učešće na domaćim i međunarodnim projektima i zajedničko promovisanje primera dobre prakse.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.