NavMenu

Vlada očekuje interesovanje oko 20 poznatih svetskih kompanija za Aerodrom Nikola Tesla

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 13.02.2017. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
U Vladi Srbije očekuju učešće dvadesetak poznatih svetskih kompanija u nadmetanju na izboru koncesionara za beogradski Aerodrom Nikola Tesla, za period od 25 godina.

Kako je novinarima u Vladi Srbije rekao pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić, "reč je o dvadesetak svetski poznatih igrača".

On je dodao da se Vlada opredelila za koncesiju, pošto su postojeći kapaciteti aerodroma skoro dostigli svoj maksimum.

- Kako smo i najavili, aerodromi su dobar posao i ozbiljni operateri su uvek zainteresovani za svaki oblik javno-privatnog partnerstva ili koncesije. Verujemo da će tako biti i kada je Aerodrom Nikola Tesla u pitanju. Radi se o globalnim igračima zainteresovanim za aerodrome širom sveta... Ko će se sve javiti ili ko je zainteresovan u ovom trenutku ne znamo - rekao je Ilić Tanjugu.

On je podsetio da su neke od poznatijih kompanija u toj oblasti u Evropi: Ferrovial - Španija, Aeroports de Paris i VINCI – Francuska, TAV – Turska, Fraport i AviAlliance (hoc htief) – Nemačka, Schiphol – Holandija...

No, Ilić je dodao da širom sveta ima i drugih poznatih kompanija - iz Severne Amerike, Kine, Afrike...

Koncesionar će, prema njegovim rečima, morati da uloži nekoliko stotina miliona evra u razvoj aerodroma. Prema procenama konsultanata, postojeći kapaciteti aerodroma su od pet do sedam miliona putnika godišnje, a u narednih 25 godina beogradski aerodroma bi uz investicije mogao da ima najmanje 17 miliona putnika, rekao je Ilić.


Beogradski aerodrom je u 2016. imao 4,92 miliona putnika, a Ilić podseća da je u toku rekonstrukcija Terminala 1, koji će obezbediti kapacitete za dodatnih dva miliona putnika.

On je istakao da su "aerodromi dobar posao" i da Vlada ne bi ni pokušala da pronađe koncesionara da nema zainteresovanih.

Ilić je rekao da je poziv za izbor koncesionara upućen domaćim i stranim kompanijama.

Direktor Aerodroma Nikola Tesla, Saša Vlaisavljević, izjavio je danas da se od budućeg koncesionara očekuje da preuzme sve zaposlene i poručio da će svi zaposleni na tom aerodromu biti zaštićeni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.