NavMenu

Novine u vantelesnoj oplodnji - Nacrt novog zakona dozvoljava darivanje embriona

Izvor: Politika Ponedeljak, 13.02.2017. 12:22
Komentari
Podeli
(Foto: megaflopp/shutterstock)
Parovi koji uspešno završe postupak vantelesne oplodnje ubuduće bi mogli da poklone preostale zamrznute embrione koji im više ne trebaju, predviđeno je nacrtom novog Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji (BMPO) koji je ušao u skupštinsku proceduru.

Danas se u postupku vantelesne oplodnje stvara više embriona, jedan ili dva se vraćaju u matericu majke, a ostali se zamrzavaju i koriste za nove pokušaje vantelesne ukoliko prvi ne bude uspešan.

Član radne grupe za izradu nacrta zakona Lela Šurlan kaže da je poklanjanje embriona prepoznato kao nešto što bi moglo da bude korisno za celo društvo i da to nikako ne podrazumeva da parovi ulaze u postupak da se proizvode embrioni za poklanjanje.

- Samo oni parovi koji završe postupak vantelesne oplodnje, i posle nekoliko godina, preostale embrione, koji su bili zamrznuti i za koje smatraju da im više ne trebaju, mogu da poklone u banku darovanih embriona ili embriona siročadi - kaže Šurlan za Tanjug i pojašnjava da tu mogućnost imaju parovi kojima je žao da se odbace neiskorišćeni embrioni, jer posle pet godina embrioni se uništavaju ako se ne vrate u telo žene.

Na taj način stvara se mogućnost formiranja posebne vrste banke darovanih embriona ili embriona siročadi, a Šurlan pojašnjava da je postupak darivanja veoma oprezno i detaljno uređen, te da ti parovi koji poklanjaju embrione moraju na dodatna ispitivanja.

Za to je predviđen strog biomedicinski i etičko pravni okvir kojim se par koji želi da daruje embrione iz vlastitog postupka vantelesne oplodnje prevodi u posebnu kategoriju - davaoca embriona.

- Ovde nije cilj da se embrioni proizvode da bi se poklanjali, već da se odbačeni embrioni - siročići, poklone parovima koji imaju veliki problem i embrion ne mogu da dobiju svojim ćelijama. Takvim parovima pruža se nova mogućnost, kao da su usvojili dete - pojašnjava Šurlan.

U nacrtu novog Zakona surogat majčinstvo nije dozvoljeno. Pred članovima radne grupe za izradu Zakona o BMPO našao se težak zadatak, sa jedne strane parovi koji imaju vlastite polne ćelije, ali žena zbog fizičkog nedostatka i nerazvijene materice ne može da iznese trudnoću, te je jedino rešenje surogat majka, i sa druge strane kriminalizacija jedne dobre namere koja u svim zemljama koje su ga odobrile prati surogat majčinstvo.


- Bez obzira na to što ima nekoliko parova na nivou države kojima bi uvođenje surogan majčinstva pomoglo, sa druge strane je prevagnulo to da postoji veoma visoka mogućnost zloupotrebe ovoga sistema - kaže Šurlan.

U osiromašenim zemljama, kao što je Srbija, postoji mogućnost da se zloupotrebi sistem jer je surogat majčinstvo ugovorno-pravni odnos, a primeri iz okolnih zemalja su pokazali da postoji čitavo tržište, preduzeća i pojedinci koji organizuju žene koje će da rode dete.

Sagovornica Politike kaže da predlog novog zakona detaljno uređuje celu oblast Biomedicinski potpomognute oplodnje i sve delatnosti u okviru nje - postupke dobijanja, obrade, ispitivanja reproduktivnih ćelija, njihovo čuvanje, mere nadzora nad radom centara za vantelesnu oplodnju. Novi zakon usklađen je sa strogim direktivama EU, a u Srbiji trenutno postoji 18 centara za vantelesnu oplodnju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.