Izvor: seebiz.eu | Ponedeljak, 13.02.2017.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Osam kandidata u užem krugu za izbor savetnika u reformi srpskih železničkih preduzeća - Vrednost posla 2 mil EUR

(Foto: Arts Illustrated Studios/shutterstock.com)
HŽ Infrastruktura ušla je u uži krug kandidata za savetnika za reformu srpskih državnih železničkih preduzeća. Naime, hrvatska državna kompanija, javila se sa partnerima na konkurs koji je raspisala Evropska unija iz programa IPA za tehničku pomoć Ministarstvu saobraćaja Srbije i železničkim preduzećima u državnom vlasništvu, u okviru reforme železnice u Republici Srbiji.

HŽ Infrastruktura deo je konzorcijuma u kojem je vodeći član konsultantska kuća KPMG Beograd, a članovi su još nemačka kompanija Dornier i francuski Safege. Procenjena vrednost posla je 2 mil EUR.

Na konkurs je stiglo 12 ponuda, a nakon sprovedene evaluacije odabrano je osam kandidata koji su pozvani da daju konačnu ponudu. Među njima i konzorcijum u kojem se nalazi HŽ Infrastruktura.

Svi ponuđači su ugledne svetske konsultantske kuće prisutne već niz godina u poslovima restrukturiranja železnica, poput A.T. Kearney, Deloitte, Roland Berger i Ernst&Young. U HŽ Infrastrukturi očekuju da bi već u toku februara moglo doći do potpisa ugovora sa odabranim ponuđačem za taj posao, piše Večernji list.

Odabrani ponuđač pružiće operativnu tehničku pomoć železničkim kompanijama u Srbiji, i to - Infrastrukturi železnice Srbije, Srbija vozu i Srbija kargu, u uspostavljanju korporativnog modela, kao i za komercijalno upravljanje aktivnostima.

Ljudi iz HŽ Infrastrukture imaju višegodišnje iskustvo u reformi železničkog sistema, jer su Hrvatske železnice (HŽ) restrukturisanje prošle pre više od 10 godina, kada je formiran HŽ Holding sa četiri preduzeća – HŽ Infrastruktura, HŽ Cargo, HŽ Putnički prevoz i HŽ Vuča vozova. U međuvremenu su Holding i Vuča vozova ukinuti.

Tri srpske železničke kompanije trenutno su u početnoj fazi funkcionisanja i savetnik će im dati podršku oko sklapanja ugovora sa državom u pogledu upravljanja infrastrukturom i subvencija za putnički prevoz, ali i oko sklapanja međusobnih ugovora, jer sada Srbija Kargo i Srbija Voz moraju sklopiti ugovore o trasama sa Infrastrukturom železnice Srbije. Osim toga, kažu u HŽ Infrastrukturi, sva tri preduzeća potrebno je pripremiti i za liberalizaciju železničkog saobraćaja u Srbiji, koja sledi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.