NavMenu

Proizvođači mleka zabrinuti zbog konkurencije iz Evrope - Neophodne investicije i unapređenje kvaliteta

Izvor: RTS Ponedeljak, 13.02.2017. 15:53
Komentari
Podeli
Posle dve i po godine primene, ukinute su uvozne takse za mleko, uvedene kao zaštitna mera u periodu kada je tržište bilo preplavljeno jeftinim mlekom iz Evrope. Srbija je iskoristila maksimalni period primene te carinske zaštite, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, mada u poslednjih nekoliko meseci cena mleka u Evropi raste, domaći stočari strahuju jer su u tržišnoj utakmici sa evropskim farmerima u mnogo nepovoljnijem položaju.

Dok stručnjaci ocenjuju da je još rano govoriti o posledicama ukidanja prelevmana, proizvođači kao da nemaju dilemu - niti će biti lako, ni jeftino, jer evropski standard predviđa samo mleko ekstra kvaliteta i znatne investicije, a velika razlika u subvencionisanju evropskih i srpskih stočara tržišnu utakmicu već na početku čini neravnopravnom.

Poljoprivrednik iz Bele Zemlje Radovan Stojanović kaže da, kad se uzme u obzir kolike su farme na zapadu i kakvom mehanizacijom oni rade, domaći proizvođači njima ne mogu ni na koji način da konkurišu, osim kvalitetom.

- Da biste postigli kvalitet morate da unapredite svoju proizvodnju, a to ne možete bez cene. Sve vuče jedno drugo - kaže on.

U zlatiborskom kraju mleko se plaća od 20 do 40 dinara po litru, subvencije države su sedam dinara, a za uređenje tržišta sirovog mleka važno je da što pre proradi i Nacionalna referentna laboratorija. Unapređenje kvaliteta stimulišu i pojedini prerađivači.

- Borimo se da otkupimo mleko po kvalitetu i u ukupnom otkupu imamo negde oko 86% mleka ekstra kvaliteta. Plaćamo pet dinara više nego ostalo mleko - kaže vlasnik mlekare Spasojević, Rade Spasojević iz Bajine Bašte.


A udruženi Čajetinci izgradnjom mlekare nastoje da sačuvaju proizvodnju.

- Da u proizvodnji finalnog proizvoda oni nađu svoje mesto na tržištu i zadovolje, odnosno obezbede, svoju proizvodnju i bar minimum profita kako bi tu proizvodnju nastavili, eventualno proširili - kaže Vladimir Bojović iz Privrednog društva Zlatiborski eko agrar.

Slobodan uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije pred naše stočare stavlja niz izazova, a država obećava pomoć. Po svemu sudeći, to će ipak biti i vreme presudne odluke, pogotovo za male proizvođače, koji zbog skupog kapitala ne mogu konkurisati evropskim kolegama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.