Izvor: RTS | Nedelja, 12.02.2017.| 17:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Lekari će uskoro biti osigurani od profesionalne odgovornosti - Odštetni zahtev do 12.000 EUR po slučaju

(Foto: Gergely Zsolnai/shutterstock.com)
U narednim danima biće potpisan ugovor o osiguranju lekara od profesionalne odgovornosti, izjavio je direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić.

Dinić je kazao da je osiguranje lekara od profesionalne odgovornosti u Srbiji postojalo pre šest godina, ali da je to sad Evropski standard i trend.

Osiguranje i lekara specijalista i opšte medicine od profesionalne odgovornosti, kako je naglasio Dinić pokrivaće iznos od 12.000 EUR po jednom slučaju, odnosno koliko može da bude odštetni zahtev.

Prema njegovim rečima, ovo osiguranje nikako ne umanjuje krivičnu odgovornost lekara, ali će im omogućiti da rade malo rasterećeniji i da imaju obezbeđenu plaćenu pravnu zaštitu, jer zbog "velikog broja pacijenta koje imaju postoji verovatnoća da se desi neka greška".

- I pacijenti će na ovaj način dobiti neku kompenzaciju za eventualno neki nedostatak koji bi se desio. Osiguranje neće važiti samo u nekim specifičnim situacijama, estetske hirurgije ne u smislu unapređenja zdravlja već na zahtev pacijenta, ili kada su i pitanju i situacije koje predviđaju neke infekcije i koje nisu vezane za rad lekara - kazao je Dinić.

On je naveo i da je u 2015. sertifikate dobre prakse koji se uzimaju najčešće za iseljenje zatražilo 820 lekara i da je toliki broj taj dokument zatražilo i u prošloj godini, ali da to ne znači das u svi oni otišli iz zemlje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.