NavMenu

Nelegalno poslovanje košta državu 8 mil EUR dnevno - Cilj smanjenje sive ekonomije na 26% BDP-a

Izvor: Beta Nedelja, 12.02.2017. 17:41
Komentari
Podeli
Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samuprave Željko Ožegović kaže da se procenjuje da siva ekonomija u Srbiji sada čini 30% BDP, a da je cilj da se u naredne dve do tri godine smanji na 26%.

On je rekao da su 2017. i 2018. godina proglašene za godine borbe protiv sive ekonomije i da je to prioritet za državu, i dodao da je dugoročni plan da se udeo sive ekonomije smanji na srednjeevropski prosek od oko 20%.

- U prethodne dve godine mnogo je urađeno u toj oblasti, a donet je i Akcioni plan za borbu protiv sive ekonomije - rekao je Ožegović.

Usvojen je i Zakon o inspekcijskom nadzoru, u aprilu 2015, koji je, kako je ocenio, popunio određene pravne praznine.

Dodao je i da se sa Agencijom za privredne registre mere efekti tog zakona i da podaci pokazuju da je do decembra 2016. godine za 17% povećan broj novoregistrovanih preduzeća, a da je za 10% smanjen broj odjavljenih.

Ožegović je rekao i da je puna primena zakona počela u aprilu 2016. i da je do kraja te godine smanjen broj odjavljenih za 32%.

Dodao je da je potrebno pojačati koordinaciju s drugim institucijama koje se bave borbom protiv sive ekonomije, kao što su policija i sudovi, ali i povećati svest građana o tome.

- Istraživanja pokazuju da se skoro 8 mil EUR dnevno gubi u raznim aktivnostima u sivoj zoni. To utiče na makroekonomski ambijent, a oni koji posluju legalno, trpe nelegalnu konkurenciju - istakao je Ožegović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.