Izvor: eKapija | Nedelja, 12.02.2017.| 10:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vlada traži koncesionara Aerodroma Nikola Tesla - Objavljen javni poziv za rekonstrukciju, izgradnju i upravljanje beogradskom vazdušnom lukom

Vlada Srbije i kompanija Aerodrom Nikola Tesla objavili su javni poziv zainteresovanim stranama za koncesiju beogradskog Aerodroma Nikola Tesla.

Prema uslovima koncesije koja bi bila na 25 godina, prenosi Tangosix, u nadmetanju neće moći da učestvuju kompanije koje već upravljaju aerodromima u radijusu od 450 kilometara od Beograda – što znači da iz trke ispadaju kompanije ADP, kao i turski konglomerat TAV .

Kako se navodi u dokumentaciji, obaveze budućeg koncesionara biće finansiranje, razvoj u formi izgradnje i rekonstrukcije, održavanje i upravljanje (menadžment) celokupne infrastrukture Aerodroma Nikola Tesla i obavljanje formalne uloge operatera aerodroma.

Pobednik koncesije biće dužan da registruje pravno lice na teritoriji Srbije na kojeg će, po dobijanju koncesije, preći pravo korišćenja sve nepokretne imovine Aerodroma Nikola Tesla koje će se po isteku koncesije vratiti na Republiku Srbiju.

Proces će se odvijati u dve faze. U prvoj fazi dostaviće se neobavezujuće ponude dok će se u drugoj fazi dostaviti obavezujuće ponude. Svi zainteresovani za koncesiju imaće 15 dana počev od 10. februara 2017. godine da predaju zahtev za učestvovanje u prvoj fazi.

Takođe, imaće 60 dana da predaju svoje neobavezujuće ponude u sklopu Faze 1. Svako ko je zainteresovan da otkupi tendersku dokumentaciju to će moći da uradi za 1.000 EUR.

Kompanije ili konzorcijumi zainteresovani za koncesiju moraće da ispune i uslov da poseduju više od 500 mil EUR kapitala.

Inače, kako je ranije govorio premijer Aleksandar Vučić "koncesioni ugovor na 25 godina sa 'upfront' plaćanjem, sa kojim ćemo izaći na tender, ima početnu vrednost od 310 mil EUR, plus koncesionarska taksa koju će koncesionar plaćati 10-12 mil EUR na godišnjem nivou svih 25 godina – izjavio je Vučić i dodao da će to aerodromu obezbediti investicije od najmanje 700 mil EUR.

Kompletnu dokumentaciju možete preuzeti na sledećem LINKU.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.