NavMenu

Svi traže krompir iz Srbije - Proizvođači ne mogu da zadovolje potražnju stranih kupaca

Izvor: Novosti Nedelja, 12.02.2017. 10:20
Komentari
Podeli
(Foto: oriori/shutterstock.com)
Posle višemesečnog zastoja u izvozu krompira, od početka godine proizvođači ne mogu da obezbede dovoljne količine ovog povrća, jer je potražnja inostranih kupaca ogromna.

Krompir iz Srbije se trenutno izvozi u Bugarsku, Makedoniju i Rumuniju, a samo iz magacina dragačevskog Agromobila - jednog od najvećih proizvođača i izvoznika, na inostrano tržište je tokom januara plasirano oko 400 tona merkatilnog krompira, dok je ugovorena prodaja još 500 tona.

U odnosu na pre nekoliko meseci, kada se krompir prodavao za 10 dinara i manje, sada je otkupna cena znatno veća - od 15 do 18 dinara po kilogramu, u zavisnosti od kvaliteta i sorte. Trenutno je najveća potražnja za belim krompirom, dok crvene sorte mesto jedino nalaze na mađarskom i rumunskom tržištu.

- Ranijih godina je veliki problem u izvozu bila pojava bolesti i štetočine. Lane je, međutim, usled odličnih klimatskih uslova, na našim njivama zabeležen rekordan rod, i to odličnog kvaliteta. I mada je isprva bilo straha da se ogromne količine u magacinima neće prodati, ispostavilo se da će sve zalihe otići u izvoz - kaže predsednik UO asocijacije voćara i povrtara Plodovi Srbije i vlasnik Agromobila Ratko Vukićević.

On objašnjava da je na odličan izvoz uticala i visoka cena krompira u Nemačkoj, Holandiji i Austriji, gde sada dostiže čak 24 evrocenta, a na to još treba dodati i troškove prevoza.

Zato su zemlje u okruženju odlučile da uvezu ovo povrće iz Srbije, gde je čak i na parcelama koje nisu navodnjavane prinos dostizao i 50 tona po hektaru, što je približno evropskim rekordima.

Vukićević naglašava i da je u Srbiji, nažalost, malo velikih magacina koji imaju pakerice i neophodne mašine. Zato bi, smatra, proizvođači trebalo da se udružuju, jer samo na taj način mogu da odgovore zahtevima inostranog tržišta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.