NavMenu

Poziv za zakup poljoprivrednog zemljišta 13. februara 2017. - Ukida se obavezna vakcinacija za klasičnu svinjsku kugu

Izvor: Beta Subota, 11.02.2017. 16:10
Komentari
Podeli
Branislav NedimovićBranislav Nedimović
Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović najavio je u petak (10. februara 2017) da će u ponedeljak, 13. februara 2017. biti raspisan poziv za davanje u zakup na 30 godina državnog zemljišta investitorima koji će se baviti stočarstvom i prerađivačkom industrijom.

On je na predstavljanju investicionih potencijala opštine Svrljig u Privrednoj komori Srbije istakao da će se zemljište izdavati uz saglasnost lokalnih samouprava i najavio da će za nekoliko meseci Vlada Srbije doneti uredbe o preradi mesa i mleka jer je "cilj da se osigura bezbednost hrane".

Pravo zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, prema uredbi donetoj u decembru 2016. godine, imaju registrovani poljoprivrednici koji dostave plan investicionog ulaganja u poljoprivrednu ili poljoprivredno-prerađivačku proizvodnju.

Nedimović je ovom prilikom rekao i da se traže mogućnosti za reprogram dugova poljoprivrednika za penzijsko i zdravstveno osiguranje koji ukupno iznose 185 milijardi dinara.

- Veći deo tog duga čine kamate i naša ideja je da se kamate otpišu, a dugovi reprogramiraju - naveo je ministar.

Nedimović je negirao da su za te dugove pokrenute hipoteke i da se oduzima zemljište poljoprivrednicima i najavio skori sastanak u ministarstvu finansija, gde će se nastaviti razgovori o rešavanju dugova poljoprivrednika.

Planira se ukidanje obavezne vakcinacije za klasičnu svinjsku kugu

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović kaže da se planira ukidanje obavezna vakcinacija za klasičnu kugu svinja, a što je preduslov za trgovinu svežim mesom sa Evropskom unjom.

On je rekao da je se planira i da se država podeli u zone kako bi se razdvojila područja u kojima duži period nije bilo svinjske kuge i u kojima je ta bolest poslednji put zabeležena 2010, a sve u cilju obezbedjivanja kvalitetnijeg monitoringa na terenu.

- Na taj način bismo ispunili uslov da dobijemo pravo da sa Evropskom unijom trgujemo svežim mesom, kao i da na prostor Rusije transportujemo sveže meso preko teritorija zemalja članica EU - rekao je Nedimović.

On je rekao da je tokom prošle godine Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine isplatilo 760 miliona dinara subvencija po osnovu tova svinja, što je, kako je rekao, mnogo više nego godinu ranije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.