NavMenu

Muzej piva u Zrenjaninu počeće da radi 2018. godine - U planu ponovna proizvodnja i trasiranje Puteva piva

Izvor: eKapija Utorak, 14.02.2017. 13:38
Komentari
Podeli
U pogonima varione propale zrenjaninske Industrije piva, osnovane davne 1745. godine, koji se nalaze na obali Begeja, odmah pored pivnice "Četir’ konja debela", 2018. godine trebalo bi da bude otvoren Muzej piva.

Prva faza rekonstrukcije, tokom koje su sprovedeni građevinski radovi, obnovljena fasada i zamenjena stakla, završena je. Iako je ranije najavljivano da bi druga faza trebalo da bude završena i muzej otvoren na proleće 2017, zasad je izvesno da će ljubitelji piva morati da sačekaju, kako bi zavirili među mašine koje su neprekidno radile od osnivanja pivare do 2006. i kako bi nakon više od decenije ponovo osetili poznati ukus Zrenjaninskog piva. Otvaranje je odloženo zbog dobijanja svih dozvola za upotrebu, kaže za eKapiju Vojislav Cvejić iz Turističke organizacije ovog grada.

- Obnovili smo dva nivoa, ostalo je još dva. Najvažnije je da smo uspeli da sačuvamo stare mašine za proizvodnju, koje će biti u postavci izložbenog dela muzeja. Ovo će biti objekat od javne namene, koji mora da zadovoljava sve kriterijume, pa moramo da obezbedimo sve dozvole, kako bi naši budući posetioci bili potpuno bezbedni - kaže Cvejić.

Površina budućeg zrenjaninskog Muzeja piva, trećeg u Vojvodini, biće oko 400 m2. Tokom prve faze radova uloženo je 584.000 dinara, dobijenih od gradske uprave. Prema rečima našeg sagovornika, u toku je priprema konkursne dokumentacije za dobijanje sredstava za radove u drugoj fazi, nakon čega bi muzej trebalo da bude otvoren 2018. godine. U naredne dve godine bi trebalo da počne i proizvodnja piva, istina u manjem obimu - za Zrenjanin i okolinu.

Prema rečima našeg sagovornika, o tome koliko je ulaganja potrebno u ovakav jedan projekat svedoči činjenica da je kompaniji Carlsberg za Muzej piva u Čelarevu bilo potrebno dve godine.

- Ovo je vrlo značajan projekat i šansa za promociju Zrenjanina. Uz manifestaciju Dani piva, kompletiraćemo i povratiti brend grada - kaže Cvejić.

Osim Čelareva i Pančevo ima svoj Muzej pivarstva Đorđe Vajfert. Plan je da se, kada Zrenjanin otvori vrata posetiocima, ova tri muzeja povežu, najavljuje naš sagovonrik.

- U planu je pravljenje rute Putevi piva, kako bismo privukli što više turista, iz zemlje i inostranstva - kaže Cvejić.

Inače, inicijativu za otvaranje Muzeja piva pokrenulo je udruženje Urbani forum, čiji je član bio i Vojislav Cvejić. Projekat je sada u rukama Turističke organizacije grada na Begeju.

Kratka istorija zrenjaninskog pivarstva

Osnivаč pivаrе bio je Sеbаstiјаn Krајcајzеn, ali je ona često menjala vlasništvo. I pored toga, izglеd stаrоg pivаrskоg kоmplеksа niје mеnjаn svе dо 1878. gоdinе, kаdа gа је tаdаšnji vlаsnik rеkоnstruisао. Lаzаr Dunđеrski је kupiо pivаru 1891. gоdinе. U pоsеdu pоrоdicе Dunđеrski оnа ćе оstаti svе dо 1945.

Proizvodnja napitka od ječma u Zrenjaninu trajala je neprekidno od 1745. do 2006. godine. Pivara je privatizovana 2003, a u julu 2010. godine uveden je stečajni postupak. Nakon nekoliko neuspešnih prodaja firme kao pravnog lica, 2014. je odlučeno da se imovina prodaje po celinama. Poslednji u nizu oglas za prodaju imovine, odnosno opreme, zaliha i zemljišta, objavljen je u petak, 10. februara. 2017.

K.S.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.