NavMenu

Devizni pazar trostruko nadmašio uvoz - Privrednici severobanatskih opština u 2016. ostvarili izvoz vredan 199,7 mil EUR

Izvor: Dnevnik Petak, 10.02.2017. 09:37
Komentari
Podeli
(Foto: Denphumi/shutterstock.com)
Privrednici iz severnobanatskih opština Kikinda, Novi Kneževac i Čoka sa područja Regionalne privredne komore Severnobanatskog okruga ostvarili su prošle godine izvoz u vrednosti 199,7 mil EUR, a izvozili su u 45 država širom sveta, dok je uvoz bio iz 64 države.

U 2015. je uvoz bio 62,2 mil EUR, u spoljnotrgovinskom poslovanju ostvaren je suficit od 137,5 mil EUR.

Devizni pazar privrednika severnog Banata, više od tri puta nadmašuje vrednost uvoza. Privrednicima severnog Banata dominantno izvozno tržište je EU, ali imaju spoljnotrgovinske partnere i u Rusiji, Indiji, Meksiku, Izraelu, Koreji, SAD, Australiji, Novom Zelandu i drugim zemljama.

V.d. direktora RPK Severnobanatskog okruga Tibor Horvat naglašava da firme sa područja Kikinde prednjače u izvozu, jer su ostvarile skoro 92% pazara, dok je izvoz iz čokanske i novokneževačke opštine znatno skromniji. Sličan je odnos i kod uvoza.

Najviše se izvozi u Mađarsku, gde je plasirano 26.041 tona robe u vrednosti 34,2 mil EUR, što čini 17% izvoza iz ovog regiona. Nemačka je na drugom mestu sa ostvarenim pazarom od 26,4 mil EUR, dok je na trećem mestu Rumunija sa izvozom vrednim 24,6 mil EUR. Ovdašnji privrednici značajan izvoz ostvaruju u Sloveniju 24 mil EUR, Bosnu i Hercegovinu 17,7 mil EUR, dok je u Poljsku prodata roba vredna 15,7 mil EUR.

Najveći severnobanatski izvoznici su proizvođač aluminijumskih odlivaka za automobilsku industriju kikindska Livnica Le Belier, zatim, Livnica Kikinda iz slovenačke Grupe Cimos, Metanolsko sirćetni kompleks, a značajan izvoznik je i proizvođač ženskih čarapa DOO Emepi. Na listi izvoznika visko mesto zauzima Industrija građevinskog mateirjala Toza Marković, kao i firme inostranih kompanija Zopas i Mekafor, koje su pogone u Kikindi otvorile tokom prošle godine. Značajan izvoznik je Aleva iz Novog Kneževca, Kikindski mlin i Banini iz Kikinde, a iz čokanske opštine najznačajniji izvoznik je Duvanska industrija Čoka i Autofleks-livnica.


Najviše deviza doneli su delovi za klipne motore, delovi i pribor za motorna vozila, kočnice i servo-kočnice, delovi za disk kočnice, sirćetna kiselina, metil alkohol, delovi pumpi, kompresora i drugih ventilacionih uređaja, crepovi i ženske čarape. Iz konditorske industrije dobru prođu na deviznom tržištu imaju čokoladni biskviti, a značajan izvozni artikal žitomlinske industrije je brašno.

Najviše deviza u prošloj godini utrošeno je za nabavku legura i obradnih ostataka aluminijuma, nedovršenih kočnica, servo kočnica i delova za disk-kočnice, ženskih čarapa, delova za klipne motore, nelegiranog sirovog nikla, ferohroma, dijagnostičkih reagenasa, strugotine i opiljaka od gvožđa ili čelika.

Utrošak deviza privrednika Severnobanatskog okruga najviše je u funkciji obezbeđenja sirovina za upošljavanje pogona ovdašnjih fabrika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.