Izvor: eKapija | Četvrtak, 09.02.2017.| 12:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vrtićima višak školskog prostora u Beogradu - Nova mesta za oko 2.000 mališana, vrednost adaptacija do 300 miliona dinara

(Foto: Oksana Kuzmina/shutterstock.com)
Optimizacija i racionalizacija mreže školskih i predškolskih ustanova na teritoriji Beograda neminovna je jer su pojedini školski objekti imali višak prostora, a s druge strane manjak prostora i liste čekanja postoje u predškolskim ustanovama, rekla je danas v.d. sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Snežana Đurić, a prenosi Beoinfo.

– Mreža nije još konačno rešenje i može doći do pomeranja tokom same primene. Ipak, princip je da se sav višak školskog prostora prenameni u prostor za predškolske ustanove. Sve škole koje su u ovom programu imaju ispod 400 đaka – kaže Đurićeva.

Ona je navela primer OŠ Ratko Mitrović u Novom Beogradu, gde će biti ustupljeno prizemlje i dve učionice na spratu za 150 mališana. U školi Đuro Strugar, koja je u neposrednoj blizini prethodno navedene, biće adaptiran deo prizemlja za dve stotine predškolaca. Na Savskom vencu četiri škole će moći da prime po pedesetoro dece, a u Zemunu u dosadašnjem internatu škole Radivoj Popović biće smešteno 250 dece i eventualno u školi Sutjeska 175 mališana. U Rakovici, izdvojeno odeljenje škole Vladimir Rolović biće ustupljeno za vrtić, a školska deca se vraćaju u matičnu školu. Na Paliluli u OŠ Jovan Cvijić biće izdvojen prostor tri odeljenja, a biće rešen i problem Muzičke škole Stanislav Binički, koja će iz barake sklone padu, biti premeštena u Novi Beograd, u sadašnju Politehniku. Na Zvezdari OŠ 1.300 kaplara takođe će izdvojiti deo prostora i tu će biti smešteno pedesetoro dece.

– Kada se sve sumira, dolazimo do toga da je novom mrežom planirano bezmalo dve hiljade novih mesta za decu uzrasta za vrtiće, što pokriva oko 40% potreba sa prioritetnih lista čekanja. Ni uštede nisu male – istakla je Snežana Đurić.

Ona je precizirala da je prvi sledeći korak izrada projekata adaptacija svih prostora, što se očekuje da košta oko šest miliona dinara, a same adaptacije, prema procenama, trebalo bi da iznose od 250 do 300 miliona dinara.

– Za isti novac reševamo problem za skoro dve hiljade dece, koliko bi koštala izgradnja jednog vrtića sa kapacitetom za oko 300 mališana – naglasila je v.d. sekretara.

Važan segment jeste i bezbednost dece, ali i olakšavanje roditeljima da u isti objekat dovode i dete školskog i predškolskog uzrasta. Ona je izrazila i očekivanje da će tamo gde su manji zahvati sve biti spremno do početka naredne školske godine, a tamo gde su neophodne veće rekonstrukcije, proces će trajati nešto duže.

Saradnja sa privatnim vrtićima, koja se pokazala kao veoma uspešna, nastavlja se i sve više njih se otvara. Trenutno ih je u sistemu oko 135 sa više od osam hiljada dece, a ne odustaje se ni od gradnje novih vrtića. Takođe, razmatra se i javno privatno-partnerstvo u ovoj oblasti, precizirala je Snežana Đurić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.