NavMenu

Svaki četvrti novi automobil u Srbiji u 2016. finansiran putem lizinga

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.02.2017. 11:28
Komentari
Podeli
(Foto: AstroStar/shutterstock.com)
Ukupna vrednost novozaključenih lizing ugovora u 2016. iznosi 337 mil EUR, što je 40 miliona više u odnosu na 2015. godinu, pokazao je godišnji izveštaj Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS). Vrednost novozaključenih ugovora porasla je u sektorima komercijalnih, teretnih i ostalih vozila (27 mil EUR), putničkih vozila (12 mil EUR), kao i mašina i opreme (6 mil EUR).

Teodora Milenković, generalni sekretar ALCS-a, napominje da su ovakvi rezultati posledica rasta privredne aktivnosti u Srbiji.

- Mala i srednja preduzeća su prepoznala lizing kao adekvatan način finansiranja za osnivanje ili razvijanje poslovanja. Interesovanje za lizing je sve veće, pa je tržište i u 2016. nastavilo sa trendom rasta, koji možemo primetiti već nekoliko godina unazad. Vrednost novozaključenih ugovora u prošloj godini porasla je za 13% u odnosu na 2015. godinu.

Kako se dodaje u saopštenju ove asocijacije, u Srbiji je u 2016. godini svaki novi četvrti automobil finansiran putem lizinga.

- Rast kupovine putničkih, komercijalnih, teretnih i ostalih vozila putem lizinga ukupno je porasla za 39 mil EUR u odnosu na 2015. godinu, a analiza je pokazala da je 28% svih novih putničkih i lakih vozila finansirano putem lizinga - istakla je Milenković i dodala da je vrednost novozaključenih ugovora veća i u sektoru mašina i opreme, koji je zabeležio 6 mil EUR više u odnosu na 2015. godinu.

Najveća vrednost novozaključenih lizing ugovora ostvarena je u sektoru komercijalnih i teretnih vozila i ona iznosi 133 mil EUR, zatim u sektoru putničkih vozila od 130 mil, pa sektoru mašina i opreme od 67 mil EUR.


U 2016. godini vrednost novozaključenih ugovora porasla je u delatnostima saobraćaja i informisanja, trgovine, građevinarstva, prerađivačke industrije i rudarstva. Kompanije koje se bave saobraćajem i informisanjem su, putem lizinga, investirale 100 mil EUR u privredu Srbije, a firme čija je delatnost trgovina na veliko i malo više od 45 mil EUR. Rudarstvo i prerađivačka industrija putem lizinga su investirale u domaću privredu 43 mil, a građevinarstvo 26 mil EUR.

Milenković smatra da će se trend jačanja lizinga nastaviti i u tekućoj godini.

- Očekuje nas realizacija brojnih, dugoročnih investicija najavljenih u prethodnoj godini. Takođe, Beograd će biti domaćin Međunarodnog sajma automobila, a lizing kompanije uvek omoguće konkurentne ponude kada je finansiranje automobila u pitanju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.