NavMenu

Prevoz putnika neće moći da se obavlja kombijima - Šteta od sive ekonomije u drumskom saobraćaju oko 55 mil EUR

Izvor: Beta Utorak, 07.02.2017. 15:49
Komentari
Podeli
Prevoz putnika kombijima neće biti dozvoljen jer to vozilo spada u putnička vozila, rekao je danas pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Saša Stojanović.

On je, povodom štrajka kombi prevoznika u Beogradu, istakao da je "činjenica da se zakon kršio prethodnih 20 godina jer kombi spada u putnička vozila i ne služi za prevoz putnika".

- Novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji će stupiti na snagu 12. februara, nije uveo nikakve novine u odnosu na postojeće propise - rekao je Stojanović.

Putničko vozilo, prema njegovim rečima, ne može učestvovati u međumesnom i međunarodnom prevozu jer ta vozila osim što nemaju tahografe pa nije moguće utvrditi vreme rada i odmora vozača u javnom prevozu, čime se ugrošava bezbednost putnika, nemaju registrovane redovne vožnje niti poseduju međunarodne dozvole, a teško da bi ih i dobili.

- Postojao je 2012. godine vanlinijski prevoz koji se posebno ugovarao, ali je prerastao u linijski i počeo da predstavlja problem i generiše sivu ekonomiju. Procenjuje se da je šteta od nelegalnog prevoza i sive ekonomije od takvog prevoza oko 55 mil EUR - rekao je Stojanović.

Dodao je da vlasnici kombija mogu da kupe mini autobuse koji su veći za nekoliko sedišta, registruju tu delatnost i bave se prevozom.

Stojanović je istakao da je novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju bio na javnoj raspravi i da je udruženje kombi prevoznika koje sada protestuje formirano u avgustu prošle godine i nije ni postojalo kada je donošen zakon.

Dodao je da novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju prvi put definiše šta je nelegalan prevoz i uvodi nove mehanizme dokazivanja nelegalnog rada, a kazne su, pred visokih novčanih i oduzimanje vozila.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.