Izvor: eKapija | Utorak, 07.02.2017.| 10:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bolje i jeftinije grejanje u Malom Zvorniku - Počele pripreme za izgradnju toplane na drvnu biomasu

Ilustracija (Foto: Alf Ribeiro/shutterstock.com)
Opština Mali Zvornik počela je rad na pripremi dokumentacije za izgradnju toplane na biomasu. Prvi koraci u realizaciji ovog kapitalnog projekta biće rešavanje imovinsko-pravnih odnosa katastarske parcele buduće lokacije toplane, izrada idejnog projektnog rešenja, te izdavanje lokacijskih uslova za izgradnju objekta, piše malizvornik.info.

Plan početnih aktivnosti za izgradnju toplane utvrđen je krajem januara u Malom Zvorniku na zajedničkom sastanku predstavnika opštine i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije, na kojem su razmatrane mogućnosti za izgradnju toplane na biomasu.

Sastanku su prisustvovali stručni saradnici republičke Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Đorđe Vuković, Radoje Kremzer i Siniša Đerić, predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić, direktor lokalnog Javnog komunalnog preduzeća Drina Dragan Čikarić, te glavni inženjer toplane Zoran Stanković, piše malizvornik.info.

Kapacitet toplane trebalo bi da iznosi oko 2,4 MW. Dogovoreno je da njen osnovni energent bude drvna sečka, te da za rezervni toplotni izvor i vršna opterećenja bude predviđen kotao na lož ulje (ekstra lako lož ulje) ili gasni kotao.

Zaključeno je da će izgradnja toplane u Malom Zvorniku najverovatnije biti finansirana sredstvima Nemačke razvojne banke (KfW), što, kako je rečeno, zavisi od investicione vrednosti projekta, piše malizvornik.info.

Postojeća kotlarnica u Malom Zvorniku je stara i odavno ne zadovoljava potrebe korisnika u tom mestu, zbog čega je izgradnja toplane prioritetni posao koji će građanima omogućiti kvalitetniju i jeftiniju uslugu grejanja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.