NavMenu

Stagnira izvoz srpskih malina - Voćari zabrinuti, prevelike zalihe u hladnjačama

Izvor: RTS Utorak, 07.02.2017. 08:57
Komentari
Podeli
Izvoz srpskih malina stagnira, a mnoge hladnjače još nisu oslobodile magacinski prostor za sledeću berbu. I voćari strahuju da će, zbog dugog ledenog talasa koji je pogodio zemlju, ovogodišnji rod biti umanjen.

Ispod idilične zimske slike iz brdovitih krajeva oko Kosjerića krije se velika briga onih koji žive od malina. Voćari kažu da sneg nije dostigao visinu koja biljkama omogućava da prežive teške mrazeve.

- Golomrazica bez snega, koja je krenula, uhvatila je pokoricu, posle toga je usledio i sneg sa vrlo hladnim danima koji traju već mesec i po dana. Sve u svemu, ja mislim da situacija nije nimalo ružičasta - kaže predsednik Udruženja proizvođača malina Crveno zlato iz Kosjerića, Vlade Nikolić.

Niske temperature umanjiće u nekim malinjacima ovogodišnji rod i do 40 procenata. Na to ukazuju testovi i pregledanje uzoraka malina sorte vilamet.

- Slična situacija je i u svetu, tako da i Poljaci imaju velikih problema ove godine sa vremenskim prilikama, Čileanci su isto tako imali dosta visoke temperature u periodu prvog roda. I, kažem, očekuje se stabilizacija stanja plodova maline u svetskim okvirima - objašnjava dr Aleksandar Leposavić sa čačanskog Instituta za voćarstvo.

Tržište je ipak nestabilno. Izvoz srpskih malina stoji. U hladnjačama su zalihe prevelike za ovo doba godine. Na to je uticao rekordni lanjski rod u Poljskoj, ali i ponuda iz zemalja koje nisu bile poznate po proizvodnji malina.


- Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Mađarska, a takođe i neki delovi naše zemlje u kojima malina nije bila prepoznatljiva kultura, u prošloj godini su se pojavili sa dosta velikim količinama. Tu se pre svega misli na Kosovo i Metohiju i Vojvodinu - ističe Paun Petrović iz Poslovnog udruženja hladnjačara Srbije.

Uprkos hiperprodukciji u svetu opada potražnja za ovim voćem koje je postalo luksuzna roba. Stručnjaci smatraju da će zato sve manje biti isplativ uzgoj malina kao hobi, već isključivo kao osnovna delatnost.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.