NavMenu

Trajekti preko Save od 23. aprila - brodom od Brankovog mosta do "Bloka 70a"

Izvor: Politika Utorak, 22.04.2008. 09:45
Komentari
Podeli

Prvi brodovi u službi gradskog prevoza, isploviće sutra (23. april 2008. godine) iz stajališta kod Brankovog mosta i voziće preko Ade Ciganlije do novobeogradskog "Bloka 70a." Putnici će moći da se prevezu uz pretplatničku markicu GSP, dok će karta u jednom pravcu koštati 50 dinara.

Sutrašnja vožnja će biti promotivna, dok bi rečni saobraćaj na ovoj trasi trebalo da u potpunosti zaživi na Veliki petak u 6.30 časova i polaziće na svakih 20 minuta, najavile su gradske vlasti.

Preduzeće "Metro na vodi", koje je grad angažovao za prevoz putnika preko Save, obezbedilo je dva broda ukupnog kapaciteta 70 mesta, od čega 56 za sedenje.

– Trudili smo se da pristaništa postavimo tako da budu što bliže stanicama kopnenog javnog prevoza. Tako će u "Bloku 70a" putnici direktno iz autobusa, koji vozi na liniji 81, moći da uđu u trajekt i prevezu se do Brankovog mosta ispod koga su tramvajske stanice. Tako bi ovaj vid prevoza trebalo da funkcioniše šest meseci, a ako se ispostavi da postoji veliko interesovanje, moraćemo da uvedemo nove ili izmenimo postojeće linije GSP kako bi putnicima bio još lakši pristup trajektnim stajalištima – objašnjava Željko Đukanović, direktora Direkcije za javni prevoz.

Iz preduzeća "Metro na vodi" poručuju da uređenje stanice kod Brankovog mosta privode kraju. Naglašavaju da će stajalište biti veličine oko 200 m2, da će umnogome podsećati na letnju terasu, kao i da će postojati zatvoreni deo u kome će putnici boraviti u zimskim mesecima i u slučaju padavina. Kako se saznaje, u toku je izgradnja još četiri stanice koje bi trebalo da budu završene do leta.

Očekuje se da će uvođenje trajekta u gradski saobraćaj dati rezultate naročito kada bude počela obnova "Gazele" i Pančevačkog mosta. To bi, prema očekivanjima, trebalo da u značajnoj meri smanji saobraćajne gužve.

Paralelno sa ovim, Sekretarijat za saobraćaj priprema i uvođenje trajektne linije Borča – Zemun, ali će ona zaživeti tek pošto ovaj deo Dunava bude očišćen. Do tada će, prema rečima Đukanovića, brodovi saobraćati samo preko Save.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.