Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 21.04.2008.| 17:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbiji omogućen izvoz mleka na tržište EU

(Foto: b)

Direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Miroslav Marinković izjavio je u ponedeljak (21. april 2008. godine) da je Srbija stavljena na listu zemalja iz kojih je moguć uvoz mleka u Evropsku uniju i najavio mogućnost da se u maju Srbiji ponovo dozvoli izvoz žive stoke na tržište Unije.

Marinković je precizirao da je na sednici Evropske komisije za bezbednost hrane, 4. i 5. aprila, doneta odluka da se Srbija stavi na listu zemalja iz kojih je moguć uvoz mleka i mlečnih proizvoda u zemlje članice EU.

- Ova odluka znači da naša država ima sistem koji može da garantuje ispravnost u pogledu kvaliteta i u pogledu zdravstvene ispravnosti. To je velika stvar za nas - ocenio je Marinković i naveo da je uslov za izvoz na tržište EU da svaki objekat za proizvodnju i preradu mleka mora da bude sertifikovan.

Marinković je najavio da će 30. maja, na Generalnoj skupštini OIEA (Organizacije za praćenje bolesti u celom svetu), tema biti skidanje sa liste zemalja iz kojih je zabranjen izvoz žive stoke, pre svega tovnih goveda.

- Naš sistem kontrole i dijagnostičkih ispitivanja, u pogledu bolesti "plavog jezika" je doveden na nivo da je moguće garantovati da u našoj zemlji nema obolelih životinja i da možemo dijagnostičkim ispitivanjem krvi životinja omogućiti garancije za žive životinje koje će ići na tržište EU, naših tradicionalnih saradnika - rekao je on.

Marinković je naglasio da će kvota koju Srbija ima za izvoz junećeg mesa na tržište EU - oko 8.000 tona, biti u potpunosti ispunjena, delom kao sveže meso, a delom kroz živu stoku.

U saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navedeno je da je na zahtev resornog ministra Slobodana Milosavljevića Stalnom komitetu za lanac ishrane i zdravlje životinja EU, doneta odluka da se Srbija uključi na listu trećih zemalja za izvoz mleka i mlečnih proizvoda u zemlje Evropske unije.

U Srbiji 20 mlekara poseduje dozvole za izvoz mleka i mlečnih proizvoda na tržišta drugih zemalja preko EU, navedeno je u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.