NavMenu

SECCF, Beograd - mreža vodećih ekonomista iz celog sveta i vrhunski obrazovni program iz oblasti finansija

Izvor: eKapija Ponedeljak, 21.04.2008. 15:40
Komentari
Podeli

Južnoevropski centar za savremene finansije (South European Center for Contemporary Finance – SECCF) je regionalna neprofitna organizacija pokrenuta u oktobru 2002. u Beogradu, sa ciljem da kroz razvoj vrhunskih obrazovnih programa svetskog kvaliteta iz oblasti finansija podstakne razvoj finansijskog sektora a time i ekonomije u celini u Srbiji i zemljama regiona.

Ideja da se stvori takva organizacija potekla je od grupe doktoranata iz finansija sa University of California, Berkeley od kojih je jedan, Branko Urošević, rođen u Beogradu, sada predsednik upravnog odbora SECCF i profesor na Ekonomskom fakuletu u Beogradu.

Ostala tri inicijatora stvaranja SECCF bili su Diego Garcia, Španac, sada profesor na University of North Carolina, Ashok Bardhan, Indijac, sada viši naučni saradnik na biznis školi na Berkeley i Nick Wonder, Amerikanac, sada profesor na Western Washington University. Njima su se pridružili vodeći domaći stručnjaci iz finansija, proferi Boško Živković i Dejan Šoškić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kao i dva doktoranta na Universitat Pompeu Fabra u Barceloni, Miloš Božović i Raša Karapandža.

Da bi ostvario programske ciljeve, SECCF stvara mrežu vodećih ekonomista iz celog sveta koji zajedno sa najboljim domaćim stručnjacima iz oblasti finansija predano rade na realizaciji ovih ciljeva. Njihov rad kontroliše Međunarodni akademski savet (Academic Advisory Board) SECCF. Članovi Saveta su neki od najpoznatijih svetskh finansijskih ekonomista kao što su prof. Peter DeMarzo, direktor doktorskih studija iz finansija na Stanford University, vodećeg doktorskog programa iz finansija na svetu, prof. Richard Kihlstrom, dekan fakulteta za finansije Wharton School, jedne od vodećih biznis škola na svetu, Prof. Xavier Freixas, dekan fakulteta za ekonomiju i biznis Universitat Pompeu Fabra iz Španije i drugi.

Zadatak Odbora je da predlaže planove i programe obrazovnih programa SECCF i garantuje njihov kvalitet na najvišem svetskom nivou.

U 2003, SECCF je sklopila ugovor o saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Beogradu oko organizacije jednogodišnjih Međunarodnih masters studija iz kvantitativnih finansija (International Masters in Quantitative Finance - IMQF) na engleskom jeziku.

Lociran u Beogradu, po kvalitetu sadržaja i predavača IMQF program je potpuno uporediv sa najboljim svetskim programima ovog tipa. SECCF je zadužen za razvoj koncepta, plana i programa IMQF programa kao i obezbeđivanje vrhunskih svetskih predavača. Fakultet, sa druge strane, obezbeđuje prepoznavanje diplome. U pet godina svog postojanja, IMQF je postao jedan od vodećih programa iz finansija u istočnoj Evropi, prepoznat kao takav kako od finansijske inudustrije i regulatora, tako i od vodećih svetskih akademskih institucija u Americi i Evropi.

Takođe, stručnjaci SECCF angažovani su od strane Komisije za hartije od vrednosti Srbije da rukovode programima za licenciranje brokera, investicionih savetnika, i portfolio menadžera. Više informacija o SECCF može se naći na www.seccf.org .

U februaru 2007, SECCF je otvorio kancelariju u Zagrebu, čime je postao jedna od prvih srpskih organizacija koja je to učinila od raspada SFRJ. U maju 2007, zagrebačka kancelarija SECCF je pokrenula prvi vrhunski regionalni executive education program otvorenog tipa iz bankarstva i finansija, Dubrovačku školu za bankarstvo i finansije (Dubrovnik Lectures in Banking and Finance - DBF) na ostrvu Koločep kod Dubrovnika.

DBF se sastoji od serije nezavisnih trodnevnih vikend kurseva iz oblasti finansija, bankarstva i nekretnina koje drže vodeći svetski stručnjaci sa Wharton School, Berkeley, Oxforda i kursevi, na engleskom jeziku, namenjeni su menadžmentu kompanija i finansijskih institucija, regulatorima, i članovima akademske zajednice, tj. onima koji žele da u kratkom vremenskom roku suštinski razumeju i steknu bitna praktična znanja iz neke od najvažnijih oblasti finansija kao i da se upoznaju i druže sa kolegama iz celog regiona.

Svetski kvalitet programa garantuje CFA Institut, vodeća globalna profesionalna organizacije iz finansija, pošto je SECCF/DBF program prvi Ovlašćeni provajder programa za kontinuirano obrazovanje ove institucije u istočnoj Evropi. U 2008, od aprila do oktobra, u okviru DBF programa održaće se devet kurseva. Više informacija o DBF programu može se naći na www.dubrovnik-bf.com.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.