Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 21.04.2008.| 12:51

Počinju pregovori sa "Avtodetal-Service", jedinim ponuđačem na tenderu za kupovinu "Ikarbusa"

Tenderska komisija za prodaju paketa od 39,22% akcija beogradskog "Ikarbusa" najavila je danas (21. april 2008. godine) da će početi pregovore sa jedinim ponuđačem na tenderu, ruskom kompanija "Avtodetal-Service" .

U saopštenju Agencije za privatizaciju ne precizira se kada će s tom kompanijom iz Uljanovska početi pregovori o detaljima prodaje manjinskog kapitala beogradskog proizvođača autobusa.

Pošto se radi o tenderu sa samo jednim učesnikom, ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj Srbije formiraće komisiju za direktne pregovore sa ruskom kompanijom.

Pored ruske kompanije, tendersku dokumentaciju za kupovinu akcijskog paketa "Ikarbusa" otkupili su i izraelski "Mayer`s Cars and Trucks" i kompanija "MK Commerce" iz Novog Sada, ali nisu dostavili ponude.

Na tenderu su ponuđene 149.624 akcije "Ikarbusa", nominalne vrednosti 600 dinara po komadu, koje su u vlasništvu Akcijskog fonda i Penzijsko invalidskog fonda.

Prema uslovima tendera, ponuđač je bio obavezan da ponudi cenu za sve akcije "Ikarbusa", jer će Akcijski fond posle potpisivanja Ugovora o prodaji uputiti poziv svim preostalim pojedinačnim akcionarima koji poseduju 60,7% akcija, da se pridruže prodaji.

Trenutna cena akcije "Ikarbusa" je, prema podacima Beogradske berze, 4.690 dinara za jednu akciju, a tržišna kapitalizacija preduzeća iznosi 1,79 milijardi dinara.

Akcija "Ikarbusa" je 3. aprila, kada je objavljeno da je "Avtodental-Service" jedini dostavio ponudu na tederu za srpskog proizvođača autobusa, vredela 5.300 dinara, a vrednost kompanije bila je dve milijarde dinara.

Taj srpski proiozvoiđač autobusa je 8. aprila objavio da je prošle godine zabeležio gubitak od 517 miliona dinara, što je gotovo osam puta više nego 2006. godine.

"Ikarbus" zapošljava 720 radnika, a proizvodi autobuse za gradski, prigradski, međugradski i turistički saobraćaj.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.