Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 21.04.2008.| 10:02

Uskoro vinski festival "Shiraz" u Subotici

restoran "Shiraz"

Novi restoran "Shiraz" i vinarija "Di Bonis" organizovaće u Subotici krajem maja vinski festival, posvećen vinu "Shiraz" iz domaće prozvodnje, a sa ciljem da se obogati turistička ponuda Subotice i Palića.

Vlasnik restorana i vinarije Laslo Boni kaže da se pre nekoliko godina slučajno susreo sa čuvenim australijskim crvenim vinom, koje nosi ime po drevnom persijskom gradu, odakle su krstaši doneli plavo-crno grožđe od koga se pravi.

Tako je pre tri godine odlučio da zasadi prve čokote u okolini Subotice, iako to vino voli toplije krajeve eksperiment je uspeo. Prošle godine obavljena je prva berba, a posetioci festivala imaće priliku da prvi probaju novo vino.

Boni je ukazao da je prve godine zasađeno 20.000 čokota, druge 10.000, a ove je u planu još 3.000, napominjući da po jednom hektaru ima 7.400 čokota, što je duplo više od klasične sadnje sa 3.333, a vinski stručnjaci preporučuju najmanje 5.000 po hektaru.

On je najavio da će za neki mesec biti otvorena i najsavremenija vinarija, koja će u prvoj fazi imati kapacitet od 100.000 litara godišnje, a cilj je da se dostigne od 150.000 do 200.000 litara.

Pored vina, ovde se proizvodi i 10 vrsta rakija novom tehnologijom, koja podrazumeva samo jedno pečenje, pomoću koga se dobija napitak sa 80 do 85% alkohola. Rakija se tada razređuje do jačine od 40%, ali tako da ostanu svi voćni mirisi i ukusi, a za rakiju od zove, u planu je zaštita robne marke.

Ivan Kujundžić, direktor restorana "Shiraz", koji je odmah po otvaranju pre tri meseca kategorisan sa tri zvezdice, kaže da je podnet zahtev i za četvrtu, koja predstavlja najviši domet u oblasti ugostiteljstva.

U restoranu se služe vina sa svih strana sveta, uz specijalitete mađarske kuhinje, ali ono što ga izdvaja od ostalih restorana u Srbiji jeste posedovanje vinskog trezora, gde zainteresovani građani mogu da čuvaju svoja vina, koja za to zahtevaju određene uslove.

Kujundžić je ukazao da je već 70% trezora zakupljeno, a zakupci imaju pravo na 10% popusta na sve restoranske usluge. On je najavio da je u planu i otvaranje škole za somalijere, jer u Subotici sada nema nijednog, a kraj koji hoće da razvija turizam, mora imati stručnjake za slaganje hrane i pića.

U okviru festivala vina, biće promovisani i novi vitezovi vina, uz sve ceremonije koje uz to idu, što će biti posebno atraktivno za posetioce. U Subotici je, inače, 2001. godine formiran i prvi vinski red vitezova vina u Srbiji.

Za festival se priprema i Agencija "Jedro" na Paliću, koja za tu priliku priprema i dva broda na solarni pogon, za vožnju turista po jezeru. Agencija za sada raspolaže sa četiri mala čamca i jednim katamaranom, a kako su istakli predstavnci agencije cilj svih pomenutih priprema je da se boravak gostiju na Paliću produži.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.