NavMenu

Vrtići u Beogradu dobijaju još 2.045 mesta, Biološki i Geografski fakultet nove zgrade - Najavljeno i spajanje mnogih škola u prestonici

Izvor: Novosti Nedelja, 05.02.2017. 18:02
Komentari
Podeli
(Foto: purplequeue/shutterstock.com)
Od septembra 2017. godine u Beogradu će biti dodatnih 2.045 mesta za mališane u vrtićima i predškolskim ustanovama, dok će Sportska gimnazija, Biološki i Geografski fakultet dobiti svoje zgrade, a deo Elektrotehničkog fakulteta biće smešten posebno.

Tri tehničke škole na Novom Beogradu će se spojiti i postati jedinstveni obrazovni centar, a jedna obrazovna ustanova postaće Tehnička škola za dizajn kože i Škola za dizajn tekstila. Spajaju se i Građevinska i Građevinsko-tehnička škola, Mašinska škola Radoje Dakić i Tehnička škola u Železniku, Ekonomsko-trgovinska i Mašinska škola u Sopotu, kao i osnovne škole Stari grad i Sutjeska.

Kako saznaju Novosti, ovo su zaključci radne grupe za optimizaciju i racionalizaciju mreže osnovnih i srednjih škola, koji bi uskoro trebalo da budu prezentovani javnosti.

Najveće skraćivanje liste čekanja za upis u vrtiće, biće u opštini Novi Beograd i Zemun, gde svake godine i najviše mališana ostaje ispod crte.

Tako će u prizemlju OŠ Ratko Mitrović šest grupisanih soba i kuhinja biti prilagođene za potrebe predškolaca, dok će na spratu predškolci biti u dve grupe. OŠ Đuro Strugar primiće čak 11 grupa, a biće sređena i kuhinja.

Predloženim merama Predškolska ustanova Dr Simo Milošević u Zemunu će praktično rešiti problem neupisane dece na svojoj teritoriji. Premeštanjem dece iz škole za nagluve Radivoj Popović u Stefan Dečanski, oslobodio bi se i sredio prostor škole i internata za smeštaj 500 dece. OŠ Sutjeska biće ugašena, đaci od prvog do četvrtog razreda ostaće u zgradi kao istureno odeljenje OŠ Gornja Varoš, dok će stariji razredi biti razmešteni po ostalim školama.

Biološki i geografski fakultet

Biološki fakultet će, prvi put u svojoj istoriji dobiti zgradu. Studenti će se useliti u prostor Zavoda za urbanizam i Zavoda za izgradnju grada u Palmotićevoj ulici.

Nova adresa Geografskog fakulteta biće Brankova ulica, gde se nalazila Tehnička škola za dizajn kože. U toku je sređivanje ovog prostora. U slobodnom delu škole biće smeštene po četiri jaslene i vrtićke grupe, kao i jedna predškolaca.

(Foto: YanLev/shutterstock.com)
U učionice u prizemlju osnovnih škola Stefan Nemanja, Vojvoda Mišić, Radojka Lakić i Isidora Sekulić na Savskom vencu i 1.300 kaplara na Zvezdari, useliće se po dve vrtićke grupe, a deo prostora u srednjoj školi Tehnoart postaće vrtić za smeštaj 200 mališana. U OŠ Jovan Cvijić na Paliluli biće smešteno 75 dece uzrasta od tri do pet godina.

OŠ Stari grad, koju trenutno pohađa 185 učenika, biće nova adresa Sportske gimnazije, a osnovci će biti razmešteni po oklonim školama. Učenici Baletske škole nastaviće da koriste fiskulturnu salu i jednu učionicu. Na ovaj način je konačno rešeno pitanje prostora za mlade sportiste, a i smanjeni troškovi koje Grad ima. Svake godine iz gradske kase odlazi 6 miliona dinara za grejanje, a 5,5 miliona dinara za zakup sportske sale za nastavu fizičkog vaspitanja.

Jedinstveni tehnički obrazovni centar biće smešten u Tehničkoj školi Novi Beograd, kojoj će se pripojiti Politehnika- Škola za nove tehnologije i Tehnička škola Zmaj. Ove tri škole, koje trenutno pohađa 1.561 učenik, nastaviće da rade kao jedno pravno lice sa jedinstvenim menadžmentom. Obrazovni profil "zlatar" koji je u Politehnici biće prebačen u školu Tehnoart. Planirano je da se Politehnika iseli iz dela zgrade OŠ Đuro Strugar.

Mašinska škola Kosmaj u Sopotu, sa 91 učenikom, biće izbrisana iz spiska srednjih škola u Beogradu, a njen pravni sledbenik biće Ekonomsko-trgovinska škola. U prostor koji je koristila Mašinska škola useliće se OŠ Jelica Marinković. Školi za dizajn tekstila, koja ima 405 đaka, biće pripojena Tehnička škola za dizajn kože u koju je upisano 236 učenika, a prostor na Starom sajmištu, koji ova ustanova koristi za praktičnu nastavu biće iskorišćen za smeštaj neke druge obrazovne ustanove.

Novom mrežom je predviđeno ukidanje Građevinske škole na Zvezdari, koju pohađa 375 učenika. Postojeći đaci i obrazovni profili biće pripojeni Građevinsko-tehničkoj školi Branko Žeželj i postati moderan centar građevisnke struke. U deo prostora, u Ulici svetog Nikole 39, useliće se đaci koji se školuju za zlatare, a deo će biti adaptiran za potrebe predškolskih ustanova na Zvezdari. Radionice koje su koristili đaci Građevinske škole postaće deo nove obrazovne ustanove.

Tehnička škola Železnik sa 373 učenika ukida se i pripaja Mašinskoj školi Radoje Dakić u Rakovici, u koju je upisano 444 đaka. Ove škole raspolažu ogromnim prostorom od 5.067 metara kvadrtanih, odnosno 5.737 kvadrata samo zgrada i na još na toliko se prostoru dvorišta. Grafička škola u Novom Beogradu biće renovirana, a u deo zgrade biće smeštena neka visoka škola.

Lista čekanja

Na listi čekanja treutno se nalazi 8.500 mališana, od kojih su 3.000 njih iz prioritetnih grupa, a 5.500 su deca koja nisu prioriteti. Racionalizacijom mreže škola najozbiljnije će biti smanjenjen broj dece koji čeka na upis u obdanište.

U obdaništima u Novom Beogradu biće obezbeđeno dodatanih 500 mesta, u Zemunu 700, Rakovici 270, na Zvezdari 300 i na Paliluli 75.

Zavodi u Rakovici

Zavodi za urbanizam i izgradnju grada preseliće se iz Palmotićeve ulice u Mašinsku školu Radoje Dakić u Rakovici. Pripajanjem Tehničke škole u Železniku ovoj obrazovnoj ustanovi oslobađa se prostor za racionalniju namenu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.