Izvor: Danas | Petak, 03.02.2017.| 12:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

MINISTARSTVO GRAĐEVINE: Infrastruktura Železnica Srbije nije na prodaju

(Foto: Suzana Obradović)
Informacija da je Ruska železnica zainteresovana da kupi firmu koja se bavi železničkom infrastrukturom u Srbiji odjeknula je kao "grom iz vedra neba", ali nadležni demantuju da je reč o bilo kakvoj privatizaciji preduzeća Infrastruktura Železnica Srbije, piše Danas.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture negiraju mogućnost prodaje i ističu da nikakva privatizacije železničke infrastrukture u našoj zemlji nije planirana. Iz ministarstva kažu da nemaju informacije na koju firmu Rusi misle, ali da može da bude samo neko preduzeće koje se bavi izgradnjom ili održavanjem železničke infrastrukture.

Da su na prodaju demantuju za Danas i u Infrastrukturi železnica Srbije.

Ono što dodatno unosi zabunuu čitavu stvar je činjenica da Srbija poseduje samo jedno preduzeće za izgradnju železničke infrastrukture a ćeč je o ZGOP-u iz Novog Sada koj je nedavno prodato kazahstanskoj kompaniji Zhol Zhondeush. Samim tim, Rusi nemaju šta da kupe u Srbiji, bar kada je reč o o železničkoj infrastrukturi. Međutim, s obzirom da je izgradnja železničkih pruga i njihovo održavanje veoma unosan posao nje nemoguće da su se Ruske železnice odlučile da Kazahstancima, koji inače imaju razvijene poslove u Rusiji, ponude partnerstvo, odnosno da otkupe od njih deo preduzeća kroz dekapitalizaciju.

Takođe, moguće je da Rusi žele da uđu u isto tako unosan posao proizvodnje i remonta lokomotiva i vagona. Ako je to u pitanju, Ruskim železnicama je izbor sveden na Fabriku šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke, koja je takođe već privatizovana i u vlastništvu je slovačke firme ŽOS Trnava kao i na Fabriku vagona Kraljevo, koja je u procesu UPPR-a o Želvoz iz Smedereva koji se nalazi u stečajnom postupku.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.